class=first-letter-big>Ф алшиви профили във Фейсбук и Инстаграм с лицата на

...
class=first-letter-big>Ф алшиви профили във Фейсбук и Инстаграм с лицата на
Коментари Харесай

"Виждат Азис, прочитат "пари" и много от усещанията им са притъпени"

class= " first-letter-big " > Ф алшиви профили във Facebook и Инстаграм с лицата на български известни персони дават обещание награди за почитателите си. За новата машинация през последните седмици предизвестиха десетки артисти, музиканти, модели, инфлуенсъри и блогъри с хиляди почитатели в обществените мрежи. От подправени профили техните почитатели са приканвани да се записват в специфичен уебсайт, с цел да получат награди от 5000 евро. По този метод хакерите доближават до персонална и банкова информация, описват в предаването " ".

"Виждат Азис, прочитат „ пари” и доста от възприятията и чувствата им са притъпени ", изяснява Азис.

"И се оказа, че някой е направил препис на моя акаунт в Инстаграм и изпраща някаква опция хората да печелят пари, което несъмнено, е цялостна машинация ", споделя и Мирослав Петков - DJ Mascota.

"Схемата е елементарна – подправен профил се свързва с вас, тъй като вие сте почитател на дадения профил. Всичко потегля оттова ", изяснява инфлуенсърът Магдалена Александрова.

През последните седмици измамата стремително набира скорост у нас, а евентуални жертви са стотици хиляди консуматори на обществените мрежи, които следват обичаните си звезди в мрежата.

"Разчита се на това, че хората имат доверие на персони, които разпознават като някакви инфлуенсъри, като някакви престижи. Оттам се потегля. Крайната цел е машинация – да се съберат пари ", изяснява специалистът по киберсигурност Борис Гончаров.

Азис е измежду първите звезди у нас, чието име замесват в схемата. От подправени негови профили измамниците дават обещание големи парични награди.

"Тези профили са цялостни с мои фотоси, с мои видеа, с пояснения по какъв начин съм раздавал пари ей по този начин просто, тъй като съм в въодушевление ", разяснява Азис.

В тези профили измамниците качвали достоверни негови видеа, откраднати от формалните му сметки, само че със спрян тон. Така имитирали live с артиста, в който сякаш афишират лотария с награди, без обаче да се схваща какво тъкмо приказва на почитателите си.

Повече за това по какъв начин работи схемата и по какъв начин да се предпазите гледайте във видеото.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР