class=first-letter-big>Е вропейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) поиска днес

...
class=first-letter-big>Е вропейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) поиска днес
Коментари Харесай

Европейският съд по правата на човека поиска Навални да бъде освободен, Русия отговори

class= " first-letter-big " > Е вропейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) изиска през днешния ден от съветското държавно управление да освободи неотложно опозиционера Алексей Навални, като съобщи, че съществува заплаха за живота му, оповестиха Асошиейтед прес и Франс прес.

"Съдът регистрира естеството и степента на риска за живота на жалбоподателя, в светлината на общите условия на актуалното задържане на жалбоподателя ", написа Европейски съд по правата на човека в известие до медиите. Той акцентира, че Русия, която е страна по Европейската спогодба за правата на индивида, е длъжна да извърши неговото решение.

"Временната мярка " е постановена по тъжба, подадена от съветския опозиционер на 20 януари. Според Навални ограниченията, взети от съветските управляващи, "не могат да дават задоволителни гаранции за живота и здравето му ". Временните ограничения се одобряват от съда в Страсбург по изключителна процедура. Те се постановяват при "непосредствен риск от непоправими вреди ". Европейски съд по правата на човека означи, че сходно решение не предрешава последващи решения "за допустимостта или съществото на делото ".

Руският опозиционер беше арестуван на 17 януари след връщането си от лекуване в Германия. Това докара до митинги в цяла Русия, при които бяха осъществени към 11 000 ареста.

Има няколко случая, при които разнообразни страни не са уважавали решения на Европейски съд по правата на човека, напомня Агенция Франс Прес. През 2005 година Турция екстрадира двама узбекистанци, макар краткотрайна мярка, призната от съда. През 2009 година Молдова, а през 2016 година Русия, бяха наказани от съда за несъблюдение на сходни ограничения.
Русия е спазвала решения на Европейски съд по правата на човека, само че той в никакъв случай до момента не е желал от нея да освободи арестуван, отбелязва АП.

Руският министър на правораздаването Константин Чуйченко дефинира решението на Европейския съд по правата на индивида като невиждана интервенция в работата на правосъдната система на Русия, съобщи Ройтерс.

Решението на Европейски съд по правата на човека не може да бъде изпълнено, тъй като съгласно съветското законодателство "няма правни главния за освобождението на този човек ", сподели Чуйченко, представен от Франс прес. Руският правосъден министър добави, че това е "груба интервенция " в работата на правосъдната власт на суверенна страна.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР