class=first-letter-big>Е вродепутатите призоваха ЕС да признае достъпа до достойни жилища

...
class=first-letter-big>Е вродепутатите призоваха ЕС да признае достъпа до достойни жилища
Коментари Харесай

ЕП: Достъпът до жилище да бъде основно право в ЕС

class= " first-letter-big " > Е вродепутатите приканиха Европейски Съюз да признае достъпа до почтени жилища на налични цени като използвано главно право на индивида и да упорства за ограничения за унищожаване на бездомността.

В резолюцията, призната с 352 гласа „ за “, 179 „ срещу “ и 152 гласа „ въздържал се “ в четвъртък, се показва, че достойното жилищно настаняване включва достъп до чиста и висококачествена питейна вода, подобаващи санитарни и хигиенични уреди, както и свързване с канализационните и водните мрежи. Правото на уместно жилищно настаняване е главно право на индивида, което следва да бъде заложено в националното и европейското право, споделят евродепутатите.

На ниво Европейски Съюз би трябвало да бъдат въведени минимални наложителни условия за здравословни домове, които включват качество на въздуха в затворени пространства и са в сходство с насоките на Световната здравна организация СЗО, декларират евродепутатите. Те също по този начин приканват Комисията и страните членки да дадат приоритет на намаляването на излъчванията и да покачат енергийната успеваемост посредством саниране на жилищата.



Евродепутатите също по този начин приканват страните членки и районните и локалните органи да вкарат правни разпореждания за отбрана на правата на наемателите и жителите на лични жилища. Жилищата се смятат за налични, в случай че оставащият бюджет на жителя е задоволителен най-малко за покриване на други основни разноски. Въпреки че този предел понастоящем е избран на 40%, повече от една четвърт от европейските наематели в търговски жилища изразходват по-висок % от приходите си за покриване на наем, като междинните цени на наеми не престават да порастват.

В умозаключение, евродепутатите показват, че експанзивният напредък на краткосрочното ваканционно отдаване чартърен води до унищожаване на жилища от пазара и повишаване на цените, което може да затрудни доста живота в градските и туристическите центрове.



Според изследване на „ Юрофаунд “, несъответствуващите жилища костват на стопанските системи на Европейски Съюз 195 милиарда евро годишно. За все по-голям брой хора, живеещи в Европейски Съюз, е мъчно да си разрешат жилище и те харчат непропорционално огромни суми за жилищно настаняване. По-специално самотните родители, многодетните фамилии и младежите, навлизащи на пазара на труда, смятат, че приходите им не са задоволителни, с цел да си разрешат пазарни наеми, само че са прекомерно високи, с цел да могат да се употребяват от обществени жилища.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР