class=first-letter-big>Д ясната партия ФИДЕС на унгарския премиер Виктор Орбан обяви,

...
class=first-letter-big>Д ясната партия ФИДЕС на унгарския премиер Виктор Орбан обяви,
Коментари Харесай

ФИДЕС се оттегля от ЕНП, последваха приветствия

class= " first-letter-big " > Д ясната партия ФИДЕС на унгарския министър председател Виктор Орбан разгласи, че се отдръпва от най-голямата парламентарна група в Европейския парламент, Европейската национална партия (ЕНП), съобщи Българска телеграфна агенция.

Това излиза наяве от писмо на Орбан до водача на групата на ЕНП в европарламента Манфред Вебер.

Съобщението на ФИДЕС пристигна незабавно откакто ЕНП промени вътрешните си правила, с цел да може цели партии, а освен обособени евродепутати, да бъдат изключвани от фракцията.

Конфликтът сред ЕНП и ФИДЕС се ускори през последните години , включително поради обиди против някогашния ръководител на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Критиките на Брюксел към политиките на Орбан, включително ограничението на правото за приемане на леговище и закона за активността на неправителствените организации, способстваха за разкола в европейския закостенял блок.

"Разочароващо е, че до момента в който Европа се бори с пандемията, ЕНП се занимава с ограничение на правата на личните си представители.

"Това е антидемократично, незаслужено и недопустимо ", написа Орбан в писмото, представено от Ройтерс.

Групите на социалистите и демократите, на либералите и на Зелените в Европейския парламент

приветстваха през днешния ден известията за напускането на групата на Европейската национална партия (ЕНП) от евродепутатите от унгарската партия ФИДЕС.

"Най-после министър председателят Виктор Орбан напуща ", написа в Туитър ръководителят на групата на социалистите Ираче Гарсия.

Тя назовава "срамота " решението на Орбан да не дочака гласуването в групата на ЕНП.

"С това, че не взе ограничения в продължение на години, ЕНП разреши на унгарския министър председател да превземе медиите, да нарушава съществени права, да подкопае демокрацията и да тормози гражданското общество ", прибавя Гарсия.

Групата "Обнови Европа " уточни в изказване, че приветства де факто изключването на унгарската делегация от групата на ЕНП.

"Няма място за отровния популизъм на ФИДЕС в одобрената европейска политика ", допълниха либералите.

Зелените дефинираха новините като от дълго време предстоящи. "Твърде дълго ЕНП осигуряваше политическо прикритие за унгарското държавно управление ", прибавиха от тази парламентарна мощ.

Междувременно ЕНП одобри смяна във вътрешните правила, с които улесни опцията от парламентарната група да бъдат изключвани евродепутати с решение, което да предстои на преразглеждане.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР