class=first-letter-big>Д ясната партияФИДЕСна унгарския премиер Виктор Орбан обяви, че се

class=first-letter-big>Д ясната партияФИДЕСна унгарския премиер Виктор Орбан обяви, че се ...

ФИДЕС се оттегля от ЕНП, последваха приветствия

class="first-letter-big">Д ясната партияФИДЕСна унгарския премиер Виктор Орбан обяви, че се оттегля от най-голямата парламентарна група в Европейския парламент, Европейската народна партия (ЕНП), предаде БТА.

Това става ясно от писмо на Орбан до лидера на групата на ЕНП в европарламента Манфред Вебер.

Съобщението наФИДЕСдойде веднага след като ЕНП промени вътрешните си правила, за да може цели партии, а не само отделни евродепутати, да бъдат изключвани от фракцията.

Конфликтът между ЕНП иФИДЕСсе засили през последните години, в това число заради обиди срещу бившия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Критиките на Брюксел към политиките на Орбан, в това число ограничаването на правото за получаване на убежище и закона за дейността на неправителствените организации, допринесоха за разкола в европейския консервативен блок.

"Разочароващо е, че докато Европа се бори с пандемията, ЕНП се занимава с ограничаване на правата на собствените си представители.

"Това е антидемократично, несправедливо и неприемливо", пише Орбан в писмото, цитирано от Ройтерс.

Групите на социалистите и демократите, на либералите и на Зелените в Европейския парламент

приветстваха днес съобщенията за напускането на групата на Европейската народна партия (ЕНП) от евродепутатите от унгарската партияФИДЕС.

"Най-после премиерът Виктор Орбан напуска", написа в Туитър председателят на групата на социалистите Ираче Гарсия.

Тя нарича "срамота" решението на Орбан да не дочака гласуването в групата на ЕНП.

"С това, че не взе мерки в продължение на години, ЕНП позволи на унгарския премиер да превземе медиите, да нарушава основни права, да подкопае демокрацията и да тормози гражданското общество", добавя Гарсия.

Групата "Обнови Европа" посочи в изявление, че приветства де факто изключването на унгарската делегация от групата на ЕНП.

"Няма място за отровния популизъм наФИДЕСв утвърдената европейска политика", допълниха либералите.

Зелените определиха новините като отдавна очаквани. "Твърде дълго ЕНП осигуряваше политическо прикритие за унгарското правителство", добавиха от тази парламентарна сила.

Междувременно ЕНП прие промяна във вътрешните правила, с които улесни възможността от парламентарната група да бъдат изключвани евродепутати с решение, което да подлежи на преразглеждане.

Източник: vesti.bg