class=first-letter-big>Ч астично бедствено положение е обявено от 12 ч. днес

...
class=first-letter-big>Ч астично бедствено положение е обявено от 12 ч. днес
Коментари Харесай

Частично бедствено положение в Перник

class= " first-letter-big " > Ч астично бедствено състояние е оповестено от 12 ч. през днешния ден и на територията на община Перник, заяви кметът Станислав Владимиров.

Заради наводнени региони в град Батановци се е наложила и евакуация на хора, осведоми

Най-критична обстановката в община Перник е в град Батановци, Черна гора и Ярджиловци, сподели кметът Станислав Владимиров:

"В град Батановци, махала "Андрейна ", там реката излезе от коритото си и заля къщи. От язовира ни споделиха че ще изпускат още по- огромни количества, което значи, че в тази част на Батановци равнището ще се повиши още и ще стане по-тежка обстановката. В Ярджиловци ни е другата сериозна точка. Там сега има и доброволци, и техника. Правят се насипи, укрепват се диги, с цел да не стане още по- огромна пакост ", съобщи Владимиров.

Заради наводнени къщи се е наложило да бъдат евакуирани поданици на Батановци. По думите на кмета става дума за към 20 индивида. Търсят се разновидности за краткотрайното им настаняване.

Обилните дъждове през последните дни покачиха равнищата на реките в област Перник. На места те излязоха от коритата си и провокираха наводнения, а в Трън бе оповестено бедствено състояние.
class= " label-num " >
По-рано през днешния ден

Рекорден приток на вода в язовир "Студена ". Причината са изобилните превалявания през последните дни.

Близо 2 млн. куб. м разделят от оптималния размер питейния водоизточник на Перник, който единствено допреди година беше пред пресъхване.

Започна следено изпускане на язовир "Студена ", осведоми в репортажа си от тази заран.

"Когато положиш всички старания - и природата оказва помощ. Ние направихме нужното, тъй че да подсигуряваме, че водата в язовира ще се усили. Изгради се тръбопровод от София, направи се и реорганизация на водопроводната мрежа, което понижи разноските ", сподели шефът на ВиК-Перник инж. Борислав Иванов.

Според регионалния шеф на Перник инж. Емил Костадинов напълването на "Студена " не е абсурд.

"Всички неспециалисти разясниха, че язовирът в никакъв случай няма да се изпълни и че са нужни три години. Това не е абсурд и се е случвало и предходни години. Първите три месеца - от март до юни 2020, се изпълни от 3 млн. на 18 млн., което е задоволително за една година ", разяснява той.

Костадинов разясни, че изпускането на "Студена " се прави, с цел да се избегне заплахата от преливане.

"Решихме да има постепенно изпускане и да има запас, защото прогнозите бяха за интензивни превалявания и снеготопене. С министър Димитров имахме среща и изговорихме да бъдат прекратени двете деривации, с цел да нямаме огромни количества и да се наложи залпово изпускане ", добави той.

Костадинов разгласи, че се поддържа връзка с регионалните шефове на Кюстендил и Благоевград, с цел да се избегнат проблеми по поречието на Струма поради изпускането на язовира.

Още по тематиката вижте във видеото нагоре.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР