class=first-letter-big>Б ившият шеф на Европейската централна банка Марио Драги положи

...
class=first-letter-big>Б ившият шеф на Европейската централна банка Марио Драги положи
Коментари Харесай

Сериозни предизвикателства очакват новия премиер на Италия Марио Драги

class= " first-letter-big " > Б ившият началник на Европейската централна банка Марио Драги постави през днешния ден клетва като министър-председател на Италия пред президента Серджо Матарела и застана отпред на държавно управление на националното единение, призвано да се оправи с рецесията с ковид и икономическия спад, съобщи

Всички съществени италиански партии без една - крайнодясната "Италиански братя ", застанаха зад него.

Правителството му включва депутати от целия политически набор, както и технократи на основни постове като финансовото министерство и новосъздаденото министерство на екологичния преход.

Сега доста неща ще зависят от качествата на Драги, отбелязва.

Той би трябвало да възнамерява възобновяване на Италия от пандемията и неотложно да сформира проекти по какъв начин да похарчи над 200-те милиарда евро европейски средства за възобновяване на изпадналата в криза стопанска система.

Ако успее, Драги евентуално ще укрепи цялата еврозона, която от дълго време е разтревожена от дългогодишните стопански проблеми на Италия.

Успехът му би потвърдил също по този начин на скептичните северни съдружници на Италия, че отпускайки средства на по-бедния Юг, те ще укрепят целия блок.

Италианският президент Серджо Матарела разпореди на Драги да сформира кабинет, откакто предходното съдружно държавно управление се разпадна поради партийни дрязги. Вчера Драги показа 23-членния си кабинет, който включва осем дами и осем технократи.

В него влизат представители на шест подкрепящи го съществени италиански партии, като най-голямата - Движението "5 звезди ", има четирима министри. По трима министри имат Демократическата партия, Лигата и "Форца Италия ", а "Италия Вива " и "Свободни и равни " имат по един представител.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР