class=first-letter-big>А йсберг с големината на Париж или Лондон с предградията

...
class=first-letter-big>А йсберг с големината на Париж или Лондон с предградията
Коментари Харесай

Огромен айсберг се откъсна от Антарктика

class= " first-letter-big " > А йсберг с размера на Париж или Лондон с предградията се откъсна от Антарктика, недалече от английска изследователска станция, където от дълго време се притесняват от сходно събитие, заяви Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Леденият блок с повърхност съвсем 1270 кв. км се е откъснал от шелфа през вчерашния ден сутринта, демонстрират данните на английските принадлежности, конфигурирани покрай станцията.

Работещите в станцията Халей VI 12 души са евакуирани още в средата на февруари със аероплан. Никой не е потърпевш, оповестиха от Британския антарктически институт, който изследва региона. Станцията е на по-малко от 20 км от зоната на процепа.

"Екипите ни от година знаят, че от шелфа Брунт ще се откъсне айсберг " - сподели Джейн Франсис от института. Специалистите са следили всекидневно развиването на пукнатината с автоматизирана мрежа от Джи Пи Ес принадлежности с висока акуратност към станцията.

Данните, оценени от университета в Кембридж, са разрешили да бъде оповестена паника в петък, без на място да има човек.

През 2017 година Британският антарктически институт взе решение да бъде понижен съставът в станцията, построена през 2012 година и тя да бъде преместена на няколко километра от терзания да не се окаже върху дрейфиращ айсберг поради топенето на ледовете.

Специалистите ще продължат да наблюдават от близко обстановката и да правят оценка евентуалния резултат на откъсването на айсберга върху останалия мразовит шелф. За идващите месеци са вероятни няколко сюжета - или айсбергът да се отдалечи, или да заседне и да остане наоколо. Екипът няма да се завърне в станцията. Тя ще остане затворена през арктическата зима.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР