class=first-letter-big>А мериканският президент Джо Байдън е разговарял днес с руския

...
class=first-letter-big>А мериканският президент Джо Байдън е разговарял днес с руския
Коментари Харесай

Джо Байдън проведе първи разговор с Владимир Путин

class= " first-letter-big " > А мериканският президент Джо Байдън е разговарял през днешния ден с съветския си сътрудник Владимир Путин за пръв път, откогато встъпи в служба, и е изразил безпокойствие от съветските дейности, в това число отношението към намиращия се в пандиза критик на Кремъл Алексей Навални, заяви Белият дом, представен от Ройтерс.

Новината за телефонния диалог разгласи представителят на американското президентство Джен Саки на постоянен брифинг за медиите. Той се състоя в миг, когато Байдън поправя по по-категоричен метод американската политика към Русия, откакто предшественикът му Доналд Тръмп отхвърляше непосредствено да одобри Путин за съперник.

По думите на Саки тематиките са включвали предлагането на Байдън да бъде удължен с пет години срокът на

контракта за нуклеарните оръжия с Русия Нов СТАРТ

и „ безапелационната поддръжка (на САЩ) за суверенитета на Украйна” пред лицето на продължаващата съветска експанзия.

Договорът за надзор на въоръженията, който изтича на 5 февруари. От Кремъл оповестиха по-късно, че Русия и Съединени американски щати са разменили дипломатически ноти в израз на желанието си да удължат периода на контракта Нов СТАРТ.

„ Двамата президенти показаха задоволството си от разменените през днешния ден дипломатически ноти по отношение на удължаването на периода на контракта Нов СТАРТ. През идните дни страните по контракта ще изпълнят всички нужни процедури за гарантиране на бъдещото действие на този юридически механизъм от интернационално значение”, съобщи Москва.

Според Белия дом по време на диалога си Байдън и Путин „ показаха желанието на страните си за удължение на периода на Нов СТАРТ с пет години и реализираха единодушие техни екипи неотложно да подхващат действия”, с цел да може удължаването да стане факт до 5 февруари.

Кремъл заяви, че

сред двете страни е реализирано кардинално съглашение за удължаването на периода на Нов СТАРТ

и че президентът Путин е внесъл в Държавната дума (долната камара на съветския парламент) законопроект за удължение с пет години на периода на контракта. Председателят на комисията по интернационалните връзки на Думата Леонид Слуцки съобщи, че утвърждението на съглашението за удължение на периода на Нов СТАРТ би могло да бъде прегледано на пленарно съвещание на долната камара на съветския парламент още на следващия ден.

„ Постигнахме единодушие с Русия за предприемането на бързи дейности за сключването до 5 февруари на съглашение за удължение на периода на Нов СТАРТ”, посочи пред Франс прес Държавният департамент на Съединени американски щати.

Договорът Нов СТАРТ, подписан сред Съединени американски щати и Русия, не разрешава на двете страни да разполагат по повече от 1500 стратегически нуклеарни бойни глави. В текста му е планувана „ опцията за неговото удължение за период до пет години, в случай че Русия и Съединените щати вземат такова решение (...). През януари 2021 година беше реализирано кардинално съглашение за удължаването с пет години” на периода на договора”, заяви Държавната дума в изказване, оповестено на формалния ѝ уеб страница.

Правителството на някогашния американски президент Доналд Тръмп отхвърли да подпише условно удължение на периода на Нов СТАРТ с една година с аргумента, че е належащо ново съглашение, което да включва и Китай.

Говорителят на американското президентство Джен Саки добави, че

Байдън е повдигнал и въпроса за опозиционера Алексей Навални ,

който предходната седмица беше вкаран в пандиза, откакто се върна в Москва. Случаят породи напрежение сред Русия и Съединени американски щати.

Байдън е изразил безпокойствие и от масираната хакерска атака „ Соларни ветрове”, за която е упреквана Москва, както и от известията, че руснаците са предложили награди на талибаните за убийства на американски бойци в Афганистан.

Същевременно американският президент е опитал да поправи обтегнатия съюз сред Съединени американски щати и Европа също в

телефонен диалог, този път с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг .

В него президентът на Съединени американски щати е уверил събеседника си, че Вашингтон ще съблюдава пакта за групова защита на алианса. „ Президентът Байдън удостовери уговорката на Съединени американски щати към груповата защита по силата на Член 5 от Северноатлантическия контракт и посочи уговорката си към укрепването на трансатлантическата сигурност”, съобщи Белият дом.

Телефонният диалог на Байдън със Столтенберг се състоя ден откакто той беседва с немския канцлер Ангела Меркел. „ Президентът благодари на генералния секретар (на НАТО) за непоколебимото му управление на алианса и изрази желанието си да се съветва и да работи със съдружниците по целия набор от общи безпокойства за сигурността, в това число Афганистан, Ирак и Русия”, обявиха от Белия дом.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР