Cisco Systems ще придобие фирмата за киберсигурност Splunk за около

...
Cisco Systems ще придобие фирмата за киберсигурност Splunk за около
Коментари Харесай

IT компания със 100 служители в София купува бизнес с киберсигурност в сделка за $28 милиарда

Cisco Systems ще придобие компанията за киберсигурност Splunk за към $28 милиарда в най-голямата си договорка за подсилване на своя софтуерен бизнес и капитализиране на взрива на изкуствения разсъдък.

Сделката, която е най-голямата софтуерна транзакция за годината, ще помогне за понижаване на зависимостта на Cisco от неговия бизнес с мрежово съоръжение, който " страда " през последните години от проблеми с веригата за доставки и закъснение на търсенето след пандемията.

" Нещото, което ви дава убеденост е, че събираме две компании към сигурността и наблюдението, които са две от най-важните области за нашите клиенти и области, в които е малко евентуално да понижат разноските - единствено заради критичността на тези закани ", сподели изпълнителният шеф на Cisco Чък Робинс в изявление за.

Splunk е прочут със своята мощ в региона на наблюдението на данните, която оказва помощ на фирмите да следят системите си за опасности за киберсигурността и други закани. Компанията работи с абонаментен модел на ценообразуване за клиенти.

Cisco предложи $157 в брой за всяка акция на Splunk, което съставлява 31% награда по отношение на последната цена на затваряне на компанията.

Акциите на Splunk се търгуваха с повече от 21% до $145,04, под офертната цена от $157, отразявайки известна неустановеност по отношение на регулаторния надзор. Акциите на Cisco паднаха с 4 на 100.

Базираната в Сан Хосе, Калифорния Cisco към този момент има партньорство за сигурност на данните със Splunk, чиито над 15 000 клиенти включват доста известни компании като Coca-Cola, Intel и Porsche.
 Експерт: Акциите на Cisco може да нарастнат със 70%
Експерт: Акциите на Cisco може да нарастнат със 70%

Това ще добави пазарна капитализация от 140 милиарда $ към настоящата оценка на компанията от 200 милиарда $

След внезапен растеж на приходите предходната година до близо 40%, Splunk се бори със забавянето на търсенето в цялата промишленост през 2023 година, провокирано от възходящите лихвени проценти и инфлацията.

Придобиването му ще форсира растежа на приходите и разширението на брутния марж на Cisco през първата фискална година след привършване на договорката, съгласно фирмите.

" Cisco купи добър бизнес, на добра цена. Това е облага и за двете страни ", сподели Томас Хейс, ръководител на хедж фонда Great Hill Capital. " Това ще даде на Cisco преимущество в напредъка на сигурността, задействана с AI. "

Въпреки че Cisco е направила обилни придобивания в предишното, поглъщането на Splunk е най-голямото в съвсем 40-годишната му история. През 2012 година Cisco купи компанията за ефирен програмен продукт NDS за 5 милиарда $, до момента в който през 2017 година купи компанията за бизнес програмен продукт AppDynamics Inc за към 3,7 милиарда $.

Сделката, която беше единомислещо утвърдена от бордовете както на Cisco, по този начин и на Splunk, се чака да завърши до края на третото тримесечие на 2024 година, след приемането на регулаторните утвърждения. 

Ако договорката бъде отсрочена, Cisco ще би трябвало да заплати на Splunk такса за преустановяване от 1,48 милиарда $.
 Cisco възнамерява голямо редуциране на работни места
Още един софтуерен колос възнамерява голямо редуциране на работни места

След Amazon и Meta

Cisco Systems е водач в региона на мрежовите технологии. Компанията дава хардуерни и софтуерни решения, артикули и услуги в няколко съществени софтуерни области: мрежи, отбрана, технологии за взаимна работа (глас, видео, данни и виртуална среда).

В България Cisco Systems участва от 1999 година, с поделението си Сиско Системс България ЕООД. В софийския офис на компанията работят 100 души.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР