Ciklum е едно от най-новите попълнения на ИТ пазара у

...
Ciklum е едно от най-новите попълнения на ИТ пазара у
Коментари Харесай

Йевген Гриник, Ciklum Bulgaria: Прехвърлихме над 100 колеги от Украйна в София, но търсим и стотици местни специалисти

Ciklum е едно от най-новите попълнения на ИТ пазара у нас. Украинската компания е имала кардинални проекти за разкриване на софийски офис, само че войната форсира процеса. Тя трансферира и част от украинските си чиновници в София, само че проектите й са да наема и да се развива с локални гении. Ciklum е компания за цифрови решения с украински корени и клонове в над 10 страни. Досега компанията е минала през 5 капиталови рунда, като по калкулации на украинската платформа ain през 2019 година компанията е имала пазарна оценка на стойност 150 млн. $. Миналата година Ciklum закупи чешката софтуерна компания CN Group, а с отварянето на офиса си в София през 2022 година ускорява още интернационалните си позиции. Гриник е в компанията от 7 години, като за този интервал е заемал няколко старши позиции в областта на project management-а. Защо избрахте да отворите офис в България?
Невероятният ИТ капацитет на Източна Европа ни е прочут от години. От опит знаем, че гениите в този район показват високо равнище на професионализъм и задълбочени знания в главните софтуерни услуги. Навлизането на Ciklum в България е разумна последваща стъпка в развиването на нашия бизнес, която ще отвори порти за българските ИТ гении да тестват силите си в предизвикателни интернационалните планове, ориентирани към цифрова промяна.

ИТ промишлеността в България се развива с бързи темпове, a Ciklum на драго сърце споделя своите познания и опит, като по този метод усилва потенциала на страната на международния ИТ пазар. Не на последно място, България е доста гостоприемна и отворена към света. Подкрепата на локалната ИТ общественост е радваща и Ciklum на драго сърце ще способства за развиването на професионални мрежи и мрежи за продан на познания тук.
Реклама Колко души от украинския си офис преместихте?
Преместването на личен състав не е главният ни метод към построяването на екипа в България, защото се стремим да наемем стотици локални експерти. Въпреки това сме щастливи, че имаме опция да подкрепим нашите сътрудници от Украйна, които са били принудени да изоставен домовете си от съображения за сигурност. Общо в България към този момент има над 100 Ciklumers.
През какъв регулаторен развой минаха компанията и чиновниците, с цел да придобият право на работа в България?
Завършихме правния развой по регистрация на локалното ни юридическо лице в България през март 2022 година Сега тя е публично част от групата Ciklum. Напълно действаме и сме в развой на интензивно наемане на чиновници за свободните позиции. Предлагаме публични трудови контракти и ревизираме дали отговаряте на изискванията за наемане на работа, преди да бъдете наети. Оказваме цялостно подпомагане на тези, които се нуждаят от позволение за работа или статут на краткотрайна протекция.
Какви са финансовите разноски, свързани с преместването?
За всички преместени претенденти и чиновници компанията дава общоприети пакети за поддръжка, които покриват разноските, свързани с легализацията, настаняването и пътуването. Нашата цел е да създадем процеса допустимо най-гладък както за Ciklumers, по този начин и за членовете на техните фамилии.
Как се приспособихте към жилищните, здравните и детските потребности на чиновниците, които преместихте?
Знаем, че приспособяването към ново място може да е комплицирано. Правим всичко допустимо този развой да протече безпроблемно, да вземем за пример като предоставяме поддръжка за в началото настаняване за времето, належащо за намиране на непрекъснато място за живеене.
Реклама
След подписването на контракта нашите чиновници имат право на здравна застраховка и достъп до постоянната здравна система на България. През цялото време работихме и за осведомителна поддръжка по разнообразни аспекти на обществения живот, в това число благоприятни условия за грижи за деца, статут на краткотрайна протекция и даже действия за свободното време.

Миналата седмица организирахме уебинар за превъзмогване на културните разлики, с цел да помогнем на пристигналите в България да опознаят по-добре страната и обществото.
Партнирали ли сте си с държавни органи при реализирането на този развой? Каква поддръжка ви оказаха?
Работим с редица консултантски компании, които ни оказват помощ да се уверим, че действаме вярно: от регистрацията на компанията и изплащането на заплати до процеса на заверка, приемане на разрешителни за работа и обезпечаване на верния набор от компенсации. Тези сътрудници ни оказват помощ да поддържаме връзка с държавните организации и управляващи, когато е належащо, с цел да подсигуряваме, че сме изцяло в сходство с локалните правила и разпореждания. Виждаме, че държавното управление приветства идването на ИТ бизнеса в страната и ние го оценяваме.
С какви провокации се сблъскахте?
Мисля, че главното предизвикателство до момента беше таймингът. Войната в Украйна ни накара да ускорим процеса по разкриване на офиса ни в София. Трябваше да помислим по какъв начин да вършим нещата по-бързо, без да вършим компромис с качеството и стандартите си. Съвместните старания на нашите вътрешни екипи направиха това допустимо и в този момент нашият офис е подготвен и приветства първите ни чиновници.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Данъци и обезпечаване 2 Политика 3 Енергетика 1 Политика 2 Енергетика 3 Предприемач 1 Предприемач 2 Политика 3 Право Реклама
Навлизането в нова страна наподобява на основаването на отличен дигитален артикул - би трябвало да стартира със задълбочено изследване, с цел да се разбере по какъв начин би трябвало да работи при избрани условия. Хората в България са другарски настроени, гостоприемни, сърдечни и извънредно грижовни, сходно на украинците. Независимо от това, предварителното изследване на локалното законодателство, пазара на труда, данъчната и здравната система е нужна домашна работа.
Какви нови провокации очаквате?
Конкуренцията на пазара на гении е главно предизвикателство в международен мащаб. България не прави изключение. Конкуренцията за гении измежду софтуерните компании е сходна на тази, която следим на други водещи пазари в Европа, Азия и Америка.

Въпреки това съм сигурен, че Ciklum може да притегли хора, които споделят нашата просвета, учредена на нововъведенията. В тази връзка мотото ни " Бъди самоуверен, а не отегчен " отразява метода ни на живот - да сме подготвени да посрещаме разнообразни провокации и да се осмеляваме да ги решаваме с новаторски хрумвания. Ciklumers постоянно имат опция да окажат действително въздействие, работейки за световни клиенти като TUI и прилагайки в оптималната степен личните си познания и умения. Вярваме, че нашата просвета, полезности и благоприятни условия за работа по дефиниращи промишлеността цифрови трансформации ще ни оказват помощ бързо да утвърдим репутацията си на локалния пазар.
Какво би могла да направи българската страна, с цел да сътвори по-благоприятна среда за украинските компании, които желаят да реалокират активността си тук?
България е привлекателно място за софтуерни предприятия с редица преимущества, които към този момент обсъдихме. Въпреки това в изискванията на световен пазар всички страни би трябвало да работят непрестанно за поддържане и възстановяване на своята конкурентоспособност. Става дума най-много за увеличение на техническия опит на страната, както и за развиване на локалната ИТ екосистема. Разбира се, законодателната система би трябвало да бъде в крайник с динамичните темпове на цифровата промишленост и да подсигурява, че данъчните, трудовите и социалноосигурителните условия са добре приспособени към осъществяването на стопанска активност в международен мащаб и към бързо изменящия се стопански пейзаж, в това число към последните трендове като работата от разстояние.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
В тази връзка би трябвало да подчертая, че българското държавно управление е повече от гостоприемно - и от нашия опит мога единствено да оценя напъните, които България поставя, с цел да притегли ИТ компании в страната.
Бихте ли могли да извършите приблизителна оценка на годишния принос на вашата компания за българската стопанска система (чрез налози, заплати, основаване на работни места и др.)?
Трудно е да се дефинира годишният ни принос, защото към момента има доста месеци до отбелязването на първата ни годишнина в страната. Но при проектите ни да наемем няколкостотин ИТ експерти в България можете да оцените въздействието върху стопанската система посредством налози и други вноски, да не приказваме за спомагателните стопански резултати. В този случай обаче числата са единствено част от историята - по тази причина бих желал да посоча мултипликаторите и спомагателните изгоди, които носим тук. Нашият интернационален опит и световни клиенти несъмнено ще откроят България на международната ИТ карта, без да загатваме укрепването на локалния ИТ капацитет на страната.
Знаете ли за други украински компании, които са отворили офиси в България?
Знам за няколко украински ИТ компании, които отвориха нови офиси в България, а няколко други обмислят тази опция. Самото естество на ИТ бизнеса е уместно за работа в интернационален проект, а разширението на активността на нови пазари е естествено за предприятията, които означават мощен напредък. За Ciklum постоянно е от значително значение да способства за локалната общественост: без значение дали става дума за благотворителни начинания, просветителни събития или събития за основаване на мрежи, професионални благоприятни условия или осведомителни сесии за младото потомство. И ще се радваме да увеличим наличието си в България по разнообразни способи.
Какъв съвет бихте дали на украинските компании, които се интересуват от пренасяне в България?
Да мислят по едно и също време световно и локално. От една страна, съвсем никоя ИТ компания не доставя своите артикули или услуги единствено в една страна или единствено от една страна. Затова е наложително да наблюдават интернационалните трендове и да са в крайник с най-новите разработки. От друга страна, от опит знаем, че всяка страна, всяко общество и всяка национална софтуерна общественост имат своите особености. Затова не мога да надценя смисъла на уменията за междукултурна връзка.

Интервюто взе Веселин Нанов
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР