Чувството за хумор е едно от най-привлекателните качества в човек.

...
Чувството за хумор е едно от най-привлекателните качества в човек.
Коментари Харесай

Кои са най-големите шегаджии сред животните

Чувството за комизъм е едно от най-привлекателните качества в човек. С него животът е по-лесен, а близките търсят метод да бъдат в компанията ни, с цел да се забавляват от сърце. Е, става известно, че да сме царе на шегите и закачките е умеене, което се среща освен при нас, хората, а и в животинския свят. 
 Прозрачните животни, които изумяват с необичайния си външен тип
Прозрачните животни, които изумяват с необичайния си външен тип

Природата има още с какво да ни учуди

Екип учени от University of California Los Angeles организират и следят над 75 часа видеозаписи на човекоподобни маймуни, които поддържат връзка между тях. Това са нашите най-близки родственици и включително се включват орангутани, шимпанзета, бонобо и горили.

Установено е че по време на връзката между тях представители и на четирите типа се нервират един различен, като това става по 18 разнообразни способи - удряне, дърпане, скубане, размахване на предмети и така нататък Често маймуните го вършат изненадващо и чакат реакцията на другия, който също в повечето случаи им отвръща с сходен жест. Подобно провокативно държание е доста присъщо и за нашите, човешки деца.
 Снимка 656533

Според учените, тези типове закачки са в основата на образуването на едно по-развито чувство за комизъм, което изисква по-сложни когнитивни благоприятни условия. Сред тях са способността да си представим света от непозната позиция, да познаваме обществените правила, да можем да предвиждаме реакцията на другия.

А въз основата на демонстрираните закачки сред човекоподобните маймуни учени вършат извода, че евентуално последният ни общ предшественик, живял преди 13 милиона години, е имал много по-завидно възприятие за комизъм. Други учени пък са на мнение, че има още представители на животинския свят, които притежават това скъпо качество.
 Снимка 656535

Например още в книгата си за произхода на индивида Чарлз Дарвин твърди, че кучетата евентуално имат възприятие за комизъм, което демонстрират чрез държанието си по време на игра, а занимателното им пръхтене може да се дефинира и като смях.

Освен това има данни, че кучетата също демонстрират дразнещо поведение подобно на това на оценените човекоподобни маймуни. Проф. Марк Бекоф от University of Colorado изяснява, че подобно държание е намерено и при лисици, койоти и вълци. Няма по какъв начин да пропуснем и с техни радостни звуци, нито пък папагалите, които си умират да се закачат с кучета, котки и други животни. Съществуват даже доказателства, че плъховете също обичат да се смеят.
 Защо доста от дребните животни имат петна и линии по козината си
Защо доста от дребните животни имат петна и линии по козината си

Обяснението е разумно

Изводът е, че доста учени са на мнение, че редица животни имат възприятие за комизъм под една и друга форма. Но в доста случаи това е мъчно за доказване, а и не са провеждани прекомерно огромни проучвания. Едно е несъмнено - когато животните се забавляват и изпитват позитивни страсти, това доста ускорява връзката посред им. Точно както при нас, хората.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР