Чувството на хипер стрес от работата, известно като бърнаут, официално

...
Чувството на хипер стрес от работата, известно като бърнаут, официално
Коментари Харесай

Официално, бърнаутът е болест според Световната здравна организация

Чувството на хипер стрес от работата, известно като бърнаут, публично към този момент е болест според Световната здравна организация (СЗО), която го включи в своята Международна класификация на заболяванията (ICD-11) - издаван от нея справочник, който да направлява лекарите в диагностицирането.

Бърнаутът е посочен в раздела на изданието с проблеми на пациентите, свързани с работата или безработицата, съобщи Си Ен Ен.

Според специалистите, лекарите могат да диагностицират бърнаут, в случай че следят в пациента следните признаци:

1. Усещане за цялостна липса на сила и изтощение;

2. Увеличаване на психологичното разграничаване от работата, усеща на негативизъм или цинизъм, свързани с работата;

3. Снижена професионална резултатност.

В документа се споделя, че лекарите би трябвало преди да слагат диагнозата първо да отхвърлят нарушаванията на приспособяването, както и съществуването на тревога и разстройства на настроението. Диагнозата е лимитирана до работната среда и не трябва да се ползва при други житейски обстановки.

Учените изследват бърнаута като събитие от десетилетия. Те срещаха компликации по измислянето на характерна консенсусна формулировка, с която всички откриватели да се съгласят. Психологът Херберт Фройденбергер е апетитен за създател на встъпителния труд във формалното проучване на положението на бърнаоут с негова публикация, написана през 1974 година Това показва обзор на научната литература за бърнаута в журнала SAGE Open през 2017 година Авторите на този обзор Линда и Торстен Хайнеман пишат, че в идващите четири десетилетия стотици проучвания са се появили по тематиката. По това време, по думите им, бърнаутът не е бил считан за фактически психологично разстройство, макар че в същото време е бил един от най-обширно дискутираните здравни проблеми на обществата. 

Една от аргументите за това съгласно тях е, че доста от проучванията за бърнаута са били фокусирани върху аргументите и обвързваните фактори, вместо върху опити да се разработят характерни критерии за диагностика. Това е довело до " неизясненост и двусмислие " към концепцията за прегаряне.

В своя обзор създателите означават, че въпросът дали откривателите биха могли да разграничат депресията от прегарянето също е бил съществена спънка пред оповестяването на бърнаута за болест. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР