Чувството на глад по време на диета е едно от

...
Чувството на глад по време на диета е едно от
Коментари Харесай

Гладът при диета - илюзия, която трябва да разберем

Чувството на апетит по време на диета е едно от тези неща, които затрудняват придържането към вярното хранене за дълго време.

Наистина, по какъв начин можете да живеете умерено и да вършиме нормалните си неща, когато всички мисли са съсредоточени единствено към идващото хранене. 

Учените обаче са сигурни, че възприятието за апетит при уравновесена диета е единствено заблуда, която в действителност може да бъде победена .

През 1987 година учените разделят 28 души с наднормено тегло на две групи. Дневната диета на първата група съдържа 500 калории, до момента в който субектите от втората група консумираха 1200 калории. Любопитното е, че участниците не знаеха към коя група принадлежат.

Експериментът продължи два месеца. Доброволците, които приемали 500 калории дневно, изгубили повече тегло, само че били по-малко гладни. През 2008 година друга група откриватели вземат решение да проведат сходен опит. Учените разделят 27 души на две групи: едната приема 2294 калории дневно, а другата 313 калории. В същото време хората употребяват храната под формата на пюре.

Експериментът продължава два дни

Резултатите изумиха специалистите. Те разкрили, че настроението, ученето, паметта, логическото мислене и равнищата на задоволеност са сходни при двете групи. Освен това доброволците от втората група не са забелязали неналичието на калории.

Друго изследване е извършено през 2011 година Като част от нов опит, на тестовите субекти бяха дадени млечни шейкове. Всички участници са пили коктейл, който съдържа 380 калории. На първата група обаче е казано, че шейкът има 180 калории, а на другата група, че има 620 калории. 

Скоро субектите от втората група оповестяват, че се усещат доста сити. Освен това те са понижили хормона грелин, който е виновен за възприятието за задоволеност.

Така още веднъж и още веднъж учените стигат до извода, че с цел да изпита възприятие на задоволеност, е задоволително човек да знае, че диетата му е пълноценна. Чувството на апетит по време на диета постоянно се дължи на психически аргументи: отводът от нормалната нездравословна храна, мозъкът е уплашен и се пробва да убеди човек, че е гладен, даже когато не е. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР