Чувствам се излъган. Защото в случая не става дума за

...
Чувствам се излъган. Защото в случая не става дума за
Коментари Харесай

Тодоров: Двама души от Министерство на културата са замесени в източването на средства от театрите

Чувствам се измамен. Защото в тази ситуация не става дума за това, че някои институции са нарушили закона. Въпросът е доста по-тежък. Въпросът е, че в случай, че това се случва се хвърля леке върху безусловно всички, съобщи в " Денят стартира " служебният министър на културата Найден Тодоров.

По отношение на схемата за източване на театрите министър Найденов посочи, че са открити спомагателни неща, които ще бъдат предадени на проверяващите органи.

" Открихме, че става дума освен за източване на заплати. Има игри с компании, към които са се стичали стотици хиляди левове ".

В момента се проверява с какво са се занимавали тези компании. Без поддръжка на схемите от страна на Министерство на културата, може да се случи, " само че без човек в Министерство на културата - не може ".

" Това, което се пробвам да кажа е, че системата за финансиране и по-точно СЕБРА изисква човек от министерството да удостоверява заплащанията. В момента ние не знаем до каква степен този човек или тези хора, са работили повърхностно или с предумисъл ".

Това е повода да са повикали Главния инспекторат на Министерски съвет да влезе в Министерство на културата. Министър Найденов посочи, че към този момент знае кой е индивидът в МК, който " натиска копчето " и че не е единствено един, а двама. Обяснението - прекомерно доста заплащанията от другите институти, а прекомерно малко са хората, които дават отговор за това - пет е техният брой.

" Задачата на инспекцията е тъкмо тази - да откри има ли предумисъл. Наказание ще има при всички случаи. Причината досега да не е заведено дисциплинарното произвеждане е да се разбере каква е повода. Защото реакцията ще бъде извънредно друга ".

Според него Министерство на културата от дълго време е с конфискувани контролни функционалности в България.

" Министерството е превърнато в някаква институция с подпомагащи функционалности. В същото време контролните му функционалности са конфискувани по закон и е извънредно време законът да се върне там, където е бил в предишното ".

Той е предложил смяна на системата, " тази система, която сега излъга всички ".

" Този развой би трябвало да се забърза, с цел да се завърши с сходни закононарушения ".

Найден Тодоров попита, в случай че се е знаело за закононарушения със задна дата за какво не е известена прокуратурата.

" Чакате прокуратурата да пристигна при Вас ли? ".

По отношение на шефа на театъра в Пазарджик служебният министър посочи, че Министерство на културата не е бездействало и че реакцията на шефа е в резултат от инспекции на МК към него.

Категоричен беше, че в случай че някой е знаел за аферите в културата и през времето е мълчал - това го прави съизвършител. Хората в изкуството не са нарушители, съобщи министър Тодоров.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР