Чувствам се добре в кожата си Употребяваме този израз често

...
Чувствам се добре в кожата си Употребяваме този израз често
Коментари Харесай

Моята кожа е моята защита

Чувствам се добре в кожата си

Употребяваме този израз постоянно и най-вече в метафоричен смисъл, само че в случай че вникнем в думите, ще забележим, че дословният е още по-голям.



Кожата е измежду предпочитаните елементи от тялото ни, що се отнася до грижа. Всъщност е най-големият орган, заемащ към 20% от тялото ни, който е претрупан с доста виновна задача – да ни защищава от бактерии и нездравословни външни въздействия, да ни топли и охлажда. Кожата е нашата преграда, която поема огромна част от ударите, идващи от външната среда, а ние постоянно я подценяваме и лишаваме от нужната грижа.

В последните години в трендовете за грижа за кожата от ден на ден се отличава думата „ микробиом “, а рекомендациите на експертите са да поставяме колкото се може повече грижи за него. За да го създадем обаче, първо би трябвало да знаем какво е микробиом и за какво е значим за нас.

Микробиомът е комбинацията от милиарди бактерии, гъбички и вируси, т.е. разнообразни типове микроорганизми, които съставляват кожната микробиома. Тази свежа компания, наброяваща 1 милиард микроби на квадратен сантиметър кожа, поддържа нейната имунна система и предотвратява размножаването на патогени (екземи, атопичен дерматит, псориазис и т.н.). А когато здравословната цялост от микроорганизми бъде нарушена по една или друга причина, кожата ни става уязвима и постоянно бива превземана от патогенни бактерии, които водят до инфектиране и нарушавания в pH-то.

Ето за какво микробиомът, този естествено основан щит, би трябвало да бъде защитаван и поддържан, а в отговор той ще обезпечава пълноценна грижа за нашата кожа. Как обаче да го вършим и какво се изисква, с цел да поддържаме кожния микробиом в положително положение (и настроение)?

Най-често салдото се нарушава при прекомерната приложимост на артикули с антибактериални свойства. Разбира се, че хигиената е значима, само че когато е в крайности, тя не води до нищо положително. Всякакви антибактериални сапуни и различен вид козметика, които се употребяват по няколко пъти дневно, неизбежно водят до нарушаване на кожния микробиом. Същият резултат имат и антибиотиците с локално влияние (под формата на антибиотична маз).

 iStock/Getty Images

А по какъв начин наподобява кожа с нарушен микробиом?

Ще я познаете по другите типове възпаления и обриви от бактериален и гъбичен генезис – екзема, псориазис, периорален дерматит, себореен дерматит, акне. Кожата става суха, мъчителна, лющи се и с просто око се вижда, че страда.

Какво да вършим, с цел да избегнем или повлияем на кожата с нарушен микробиом?

Първата стъпка е да преустановим нападателните дейности върху кожата и незабавно да преминем на щадяща козметика. Информирайте се деликатно какъв вид козметика ви е потребност съгласно казуса, възрастта ви и вида кожа. Добре е да знаете, че една от най-полезните съставки за проблематичната кожа е уреата, изключително в комбиниране с декспантенол – както участват в интензивния подхранващ крем.

 NIVEA

Двете субстанции имат голяма изгода за сухата и засегната кожа, възвръщат и укрепват естествената преграда и поддържат нейния микробиом. Кремът е зареден с впечатляващите 5% уреа, която е като еликсир за сухата кожа, усилва водното наличие на епидермиса и ѝ разрешава да се възвърне от напрежението незабавно, а защитното деяние върху кожата е в продължение на три-четири часа.

Сама по себе си уреата се съдържа естествено в кожата, като функционалността ѝ е точно да възвръща водния баланс. В случаите, в които е нарушен обаче, е значимо да подберем артикул, който да възвърне салдото, с цел да предотвратим дехидратацията.

Продуктът е съвършен за отнасяне на обичайно страдащи от сухота зони като лакти, колена, ръце и стъпала, а постоянната му приложимост ще обезпечи поддържане на кожата ви до 72 часа. А в случай че още не знаете за какво това е значимо... ами тъй като е значимо да се усещаме добре в кожата си - освен в метафоричен, само че и в дословен смисъл.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР