Чуваме всички политически партии, президент. Не чуваме само един човек,

...
Чуваме всички политически партии, президент. Не чуваме само един човек,
Коментари Харесай

Бойко Ноев: Само премиерът на чуваме за Република Северна Македония

Чуваме всички политически партии, президент. Не чуваме единствено един човек, който е болен. Той се изрича по други тематики. Опасенията ми са тези. Външната политика се ръководи еднолично, както всичко в България. Възможно е да получим изненада.
Това съобщи пред bTV Бойко Ноев, някогашен боен министър.

По думите му през годините интернационалната политика на премиера Борисов се е характеризирала с " доверчивост " и непоследователни ходове във връзка с съседите ни.

" Голям външнополитически неуспех е да приказваме чак в този момент. Това нещо дружно със всичко - шкафчета, пачки, отслабва позициите на страната. От това страдаме всички, тъй като сме унизени ", счита още Ноев.

По думите му договорът за добросъседство не подсигурява ползите на страната ни. Той е прекомерно общ и без ясни задължения и за двете страни.

" Договорът в чл.12 планува основаване на междуправителствена комисия, която да работи по всички проблеми на взаимоотношенията с Република Северна Македония. Тя може да се събира всяка година. Тя се е събрала един път през 2017 година Въпросът ми към министър Захариева е за какво? Днес ли разбрахме, че имаме проблеми със Северна Македония и да обясняваме в навечерието на договарянията за какво сме срещу? ", попита още Ноев.

" Помня когато България откъсваше от залъка си и помагаше на братята си в Северна Македония. Това нещо се не помни. Важното е, че днешното ръководство хвърли решаването на политическите въпроси на полето на историята. Голяма неточност е, че историческата комисия бе натоварена да взема решение политически въпроси. Борисов, с цел да избяга от отговорност, хвърли отговорността на политичарите ", добави още някогашният боен министър.

" Можем доста да приказваме по какъв начин сме се докарали дотук. Въпросът е какво вършим от тук нататък. България би трябвало да прояви стратегическо самообладание. България няма потребност да влиза някъде - ние сме в НАТО, ние сме в Европейски Съюз ", счита още Ноев.

По думите му България няма какво да договаря по историческите въпроси и би трябвало да сложи на държавно равнище сериозните политически проблеми в връзките - преди всичко правата на българските жители.

" Има хиляди жители с български паспорт. Те са дискриминирани на процедура, не смеят да си подадат гласа там ", отсече още Ноев.

" В конституцията на Република Северна Македония са изброени по този начин наречените “държавотворни народи”. Там са изброени поименно сърби, албанци, турци, власи, роми, бошняци. Там са седем. Няма българи. Те не съществуват. Техните права не са предпазени в конституцията. Ще сложи ли България въпросите за Конституцията? Защо ние липсваме там? ", попита още някогашният боен министър.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР