Чувам, че пловдивският панаир бил застрашен, но не съм видял

...
Чувам, че пловдивският панаир бил застрашен, но не съм видял
Коментари Харесай

Сутрешните новини от Южна България на 30.01.2023 г.

„ Чувам, че пловдивският панаир бил заплашен, само че не съм видял такова застрашаване “. Това съобщи проф. Велислав Минеков в предаването „ 120 минути “ на Светослав Иванов по. Служебният министърът на културата разяснява, че в случай че стартира дебатът за оповестяване на Международен панаир-Пловдив за монумент на културата, това значи, че всички сходни архитектурни обекти от социализма, също би трябвало да бъдат обсъждани като такива. Коментарите на Минеков са във връзка импортираното от „ Демократична България “ и „ Продължаваме промяната “ проекторешение в Народното събрание. От двете политически обединения упорстват министърът на културата да предприеме нужните дейности пловдивският панаир да получи статут на групова недвижима културна полезност.

========================================

Седмица на отворените порти под надпис „ Заедно в битката против рака “ провеждат от „ Комплексен онкологичен център – Пловдив “. Кампанията е във връзка 4 февруари – „ Световен ден за битка с рака “. Всеки един искащ би трябвало да се запише авансово за безвъзмезден профилактичен обзор на телефоните на лечебното заведение. Прегледите ще се проведат сред 12,00 и 14,00 ч. в базата на бул. „ Васил Априлов “ № 15 А. Ракът е едно от най-разпространените болести в света. Близо 3 млн. души в Европейски Съюз са били диагностицирани с рак през 2020 година Ракът е втората водеща причина за гибелта на хората в Европейски Съюз след сърдечно-съдовите болести. Около 40% от случаите могат да бъдат предотвратени, а в Европа има към 12 млн. души, които са се възстановили от рак. Профилактичните прегледи, проучванията, новите лекувания и профилактиката са в основата на ограниченията против заболяването.

=====================================

Постковид синдромът ни бе заложен още през март 2020 година, когато на всички ни стана ясно, че цивилизацията ни е стигнала до там, че светът може да бъде затворен за една секунда. Всички разбрахме, че не сме самостоятелни. Нормално е това чувство да развие всевъзможни проблеми, които могат да отключат тревога и паник офанзиви. Това заяви в новия сезон на аудиосериала „ “ по Дарик известният психотерапевт и експерт по хипнотерапия Иво Величков. Симптомите на мощна тревога са нормално задушаване, виене на свят, чувство за „ топка в корема “ и даже припадане, изясни Иво Величков. Според него всяко едно сходно положение зависи главно от това, до каква степен травматично е нашето отношение към дадена обстановка. Страхът е нещо естествено, само че въпросът е да не му разрешаваме да ни стопира да живеем, безапелационен е Иво Величков.

============================

Болницата в Девин към този момент е база за практическо образование на медицински сестри, студенти и специализанти. Това заяви кметът на общината Здравко Иванов. Благодарение на получената позитивна оценка от Акредитационния съвет на Министерството на здравеопазването от 18 януари т.г., лечебното заведение ще дава опция на младите медицида покажат на процедура какво са научили, посочи изпълнителният шеф на МБАЛ-Девин Радка Грозданова. Предстои подписването на контракти с медицински университети за взаимна активност, като с някои към този момент са извършени предварителни диалози и е реализирано съглашение. Същевременно стана ясно, че МБАЛ – Девин е завършила най-успешната си финансова година, след повторното ѝ отваряне при започване на 2014 година Лечебното заведение е погасило всичките си задължениялКапиталът на болницатае повишен с общо 1 580 000 лева Повишени са и възнагражденията на личния състав. Основните заплати на медицинските сестри в болничното заведение са 1500 лева, а най-ниската съществена работна заплата за доктор е 2000 лева

===================================

Грипна почивка в 6 общини на област Хасково има от през днешния ден. От РЗИ обаче регистрират понижаване на заболелите от грип, ОРЗ и ковид. Двудневната грипна почивка е в Хасково, Димитровград, Харманли, Любимец, Тополовград и Стамболово. Така учениците ще са отвън класните стаи до края на седмицата, тъй като от 1 февруари стартира междусрочната почивка. 146 на 10 000 души е заболеваемосттта от грип, а миналата седмица беше 239 на 10 000. В Грипна почивка от през днешния ден са и децата в Златоград.

======================================

Мъж на 83 години е потърпевш при пожар в къща в пазарджишкото село Тополи дол, оповестяват от Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ". Той е с обгазяване и изгаряния на краката от първа степен.

Пожар е вдигнал на крайник и огнеборците в Пловдив. Запалила се е къща на 3 етажа в града. При пожара е потърпевша жена на 79 година Тя е с обгазяване и изгаряния по лицето. Откарана е в болница от екип на Спешна помощ. От третия етаж е евакуирано момче на 15 година Причината за пожара е забравена ютия.

Информации на на Лалка Златанова, Искра Койчева, Адриан Кулев, Живка Тодорова, Тина Соколова и Петър Тодоров
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР