Чувалили сте за Аврам Чальовски? Това е един повече от

...
Чувалили сте за Аврам Чальовски? Това е един повече от
Коментари Харесай

От малкото овчарче до един от най-големите индустриалци – Аврам Чальовски

Чувалили сте за Аврам Чальовски? Това е един повече от заслужен мъж – българин с извънредно висок морал! Преценете сами, проследявайки виталния му път. Започва безусловно от нулата: овчарче в Македония идва в България едвам навършил 15 години. Започва да работи вечер като мияч на чинии по кръчмите, а заран с присъщия зов „ бозаджията “ продава боза в гюмове. Почти постоянно си ляга след свръхскромна вечеря в таванско или избено помещение. Но съумява да пести – лев по лев, с цел да закупи сладкарска работилничка и по-късно мелница, в която за първи път в страната се създава тахан халва. Финансовото му положение бързо се усъвършенства и след десетина години е към този момент в положение да построи постройка за фабриката си, където живее със фамилията си.

Изключителната му деятелност и усърдие дават плод – през 1920 година стартира да действа издигнатата от него в Бургас шоколадена фабрика – изцяло съвременна за времето си – със лично водоснабдяване и електрозахранване, към която води и лична ж.п. линия! Напълно в духа на това време, фамилната компания “Чальовски и синове ” уголемява непрекъснато активността си – през 1936 година на гара Искър стартира произвеждане на мляко и яйца на прахуляк и се печатат етикети и рекламни материали за създаваните артикули. Как живее по това време фамилията на към този момент известния като „ Цар на шоколада “ Аврам Чальовски?

 От дребното овчарче до един от най-големите индустриалци - Аврам Чальовски Аврам Чальовски

Без да демонстрира каквато и да е показност, по този начин присъщата за днешните новоизлюпени богаташи, Чальовски е в положение да вникне надълбоко в настоящите и дълготрайните потребности на своите служащи и по всякакъв начин се старае да им обезпечи удовлетворителен, естествен живот като раздава гратис артикули от първа нужда и обяд. Нещо повече, на края на годината те получават 13-а заплата, а на Великден – още половин заплата. Немалки са и отпуските, както и предоставените на млади фамилии обилни по мярка заеми, след това по предписание опрощавани…

Не се знае какъв брой пари Чальовски е отделял през целия си живот за благотворителни цели, само че щедростта му е била пословична; От нея се възползват сиропиталища, старешки приюти и още хиляди сираци, небогати и заболели хора. Зографският и Рилският манастири също получават обилни дарения, както и църкви в родния му Галичник, в София, в Бургас… В наследството си включва 10 милиона златни лв. за основаване на фондация, чиято съществена цел е подпомагането на “бедни, заболели, сираци, най-вече от работен фамилии ”.

Но което е по-важно – Аврам Чальовски завещава на наследниците си висок морал. За това свидетелства богатата музейна колекция в къщата му, състояща се от старинни оръжия и монети, македонски национални носии, дървени статуи на българските царе, както и барелефи на възрожденци… Преди да почине на 82 години Чальовски опрощава своите длъжници и смирено се помолва за Божията благосклонност към неговите близки, които е учил на почтен труд, неизменност и достойнство.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР