Чували сте вековната загадка: Кое е било първо: кокошката или

...
Чували сте вековната загадка: Кое е било първо: кокошката или
Коментари Харесай

Яйцето или кокошката: По-близо до отговора от всякога

Чували сте вековната мистерия: " Кое е било първо: кокошката или яйцето? " Разглеждана метафорично, тя е размисъл за безсмислието да се дефинира повода за един самоподдържащ се цикъл. В дословен смисъл това е превъзходен въпрос за еволюционните биолози.

Кокошките произлизат от яйцата, а яйцата произлизат от кокошките. Кое е пристигнало първо?

Повечето биолози настояват недвусмислено, че яйцето е било първо. На най-основно равнище яйцата са просто женски полови кафези. Твърдите външни яйца, които могат да се снасят на сушата (известни още като амниотични яйца), са трансформирали разпоредбите на играта за гръбначните животни.

[gallery]11537[/gallery]

" Яйцето е толкоз значима стъпка в еволюцията на гръбначните, тъй като е разрешило на амниотите да се отдалечават от ден на ден от водата ", споделя пред „ Live Science “ Коен Щайн, палеонтолог от Кралския белгийски институт за естествени науки. Преди да се появят яйцата с твърда черупка и питателни жълтъци, гръбначните животни е трябвало да разчитат на водни басейни, с цел да се развъждат. Повечето земноводни към момента се сблъскват с това водно ограничаване - те би трябвало да поддържат меките си яйца влажни, с цел да оцелеят.

Според проучванията, оповестени в списание Current Biology, същинските птици се появяват във фосилните записи едвам в средата и края на юрския интервал, преди към 165-150 млн. години. Но учените считат, че първите яйца с черупки са се развили доста преди този момент - преди към 325 милиона години, съгласно Центъра за биоразнообразие към Тексаския университет в Остин. Това значи, че яйцето се е появило " доста преди кокошката ", споделя Стайн. Тези първи яйца евентуално са били нежни и с кожеста конструкция, сходно на яйцата, снасяни от днешните влечуги и платинуси.

През интервалите въглерод, перм и триас е имало доста сухоземни гръбначни животни, които са снасяли амниотични яйца, само че най-известните от тези животни са динозаврите. Щайн е изследвал някои от най-ранните известни черупки от яйца на динозаври, които произлизат от ранния юрски интервал, преди към 200 милиона години. Тези яйца са имали извънредно тънки външни черупки, дебели единствено към 100 микрона. " Това е дебелината на човешки косъм ", споделя Стайн. Въпреки това, въз основа на структурата им, тези ранни динозавърски яйца биха били твърди, като порцелан, а не гъвкави, като бананова кора, което ги прави най-ранния прочут образец за яйце, каквото го познаваме през днешния ден.

[gallery]6716[/gallery]

Тази специфичност евентуално изяснява за какво откривателите са имали проблеми с намирането на по-ранни образци за яйчни черупки. Когато яйцето попадне в богата, кисела почва, то стартира постепенно да се разтваря. " Почвата би направила невероятно запазването на подобен тъничък варовиков пласт ", споделя Стайн. Друга концепция е, че яйцата на ранните динозаври са били с мека черупка и по тази причина не са се запазили добре във фосилните записи, съгласно изследване от 2020 година, оповестено в списание Nature.

Така че яйцето несъмнено е предшествало кокошката. Случаят е завършен, нали? Е, не напълно. Ако приказваме за първото кокоше яйце, историята се трансформира.

Пилетата (Gallus gallus domesticus) евентуално са еволюирали от подвид алена джунглова птица (Gallus gallus) преди към 50 милиона години. Хората, живеещи в Югоизточна Азия, за първи път опитомяват тези птици някъде сред 1650 година пр.н.е. и 1250 година пр.н.е., съгласно изследователска публикация от 2022 година, оповестена в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

В някакъв миг от процеса на опитомяване последният предшественик на актуалните пилета би трябвало да е снесъл яйце, съдържащо ембрион с задоволително генетични разлики, с цел да се разграничава от родителския си тип. Преди да се излюпи, този пилешки ембрион би се развил в не напълно пилешко яйце. След това, откакто доближи зрелост, то ще снесе първото същинско пилешко яйце. По този метод може да се каже, че пилето е предшествало пилешкото яйце.

Но еволюционната история не е проста; има доказателства, че пилетата са се кръстосвали с други подвидове птици от джунглата, даже откакто са се трансформирали в собствен личен генетично самостоятелен подвид. Някои от тези белези са повече (или по-малко) забележими при някои модерни породи пилета. Нещо повече, съгласно Университета на Уисконсин-Мадисън опитомяването на пилетата наподобява е станало без значение няколко пъти в някои елементи на Индия и Океания в продължение на няколко хиляди години. Така че определянето на това кое пиле е истинското може да се окаже мъчно.

Независимо от това кое е било първо, биолозите и философите са съгласни, че пилетата и яйцата имат нещо общо: и двете са вкусни. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР