Чували ли сте за Шейтан дере? Много от вас вероятно

...
Чували ли сте за Шейтан дере? Много от вас вероятно
Коментари Харесай

Неизвестен каньон у нас хваща окото на все повече туристи. За добро ли е?

Чували ли сте за " Шейтан дере "? Много от вас евентуално не. Това е хубав каньон по поречието на река Арда намиращ се директно под стената на язовир Студен бунар (Кърджалийско).

Отдавна угаснали вулкани основават тези чудати абразивни кладенци. Дълбоките дупки и клисури по протежението на каньона се следят в продължение на към 1 км, а дълбочината им варира от 3 до 25 м.

Според локалните митове, който паднел в тях, не излизал в никакъв случай от там – нито жив, нито мъртъв. Тайнствена мощ го повличала към тъмния под земята свят, откъдето връщане няма. Преданията още описват, че мястото било сътворено от „ шейтана “ (от турски – дяволът). Народната памет е запазила и спомен за самобитен инициационен обред, в който единствено същински смелите можели да прескочат водите на Арда на това място, без да паднат в рисковите води и да бъдат завлечени в подземния свят.



Тази дестинация набира от ден на ден известност измежду хората, само че съгласно някои това не постоянно е за положително. Често местоположения биват развивани от бизнеса за облага, а това не постоянно се отразява добре на природата в региона, безапелационни са консуматори, дискутиращи тематиката.

" Добре, че е толкоз непопулярно,защото другояче можеше да бъде опропастено! ", отбелязва Виолета С., като мнението и подкрепено от мнозина.

Мястото сигурно си заслужава да се посети, а фотосите, които виждате са единствено част от мистерията и хубостта му.

Снимки: Таня Калинова





Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР