Чували ли сте за река, която носи името на България?

...
Чували ли сте за река, която носи името на България?
Коментари Харесай

Знаете ли къде тече река България?

Чували ли сте за река, която носи името на България? Вероятно ви излиза нещо в главата. А знаете ли текат нейните води?

Някои от вас може да се изненадат, само че река Рио Булгария се намира в Хондурас. Тя е единствената река в света, която носи името на нашата страна..

В Хондурас тече река България. 130 българи се преселили в Хондурас през 20-те години на предишния век. Техните потомци през днешния ден са сред 7 500 и 10 000 души.



Реката извира в планината Грасиас а Диос в Националния парк Пико Бонито. Заобиколена е от труднопроходима джунгла и заради пресечения и мощно накривен терен нейното поречие не е добре проучено. Реката е наречена по този начин в чест на нейния изобретател, който е българин и е един от първите наши сънародници, заселили се в централноамериканската страна през 20-те години на предишния век.

През 1928 година в Ла Сейба се заселил първият български бежанец – Борис Петров, който напуснал родния си Белоградчишки край и през Куба се озовал в Централна Америка.

Заради голямата раждаемост през днешния ден хората с български генезис в Хондурас са над 10 000 души. Всички мъже носят български семейства, а поради локалния бит хората да носят по 5-6 имена множеството дами наши сънароднички също са запазили най-малко едно българско име.

Преселникът си направил бананова ферма и скоро бил последван от свои сънародници. Нашенците били толкоз предприемчиви, че скоро построили и жп линия.

Днес потомците на българите в Хондурас са добре показани в обществото. Някои от тях са учители, други работят във значими държавни институции като Секретариата за външни работи, трети са сполучливи предприемачи.



Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР