Чували ли сте за растението моринга (Moringa oleifera) ? Към

...
Чували ли сте за растението моринга (Moringa oleifera) ? Към
Коментари Харесай

Ползата от него е огромна: Вълшебното растение, което подобрява храносмилането и балансира кръвната ни захар

Чували ли сте за растението моринга (Moringa oleifera)? Към днешна дата над 1300 изследвания, публикации и отчети са фокусирани върху изгодите и лечебните качества на това неизмеримо растение, които са изключително значими в някои елементи на света, мощно податливи на огнища на разнообразни болести и дефицит на храна. Изследванията демонстрират, че съвсем всяка част от морингата може да се използва – шушулките ѝ са употребявани за филтриране на вода, семките служат за изработка на масло за козметични цели, листата ѝ са подобаващи за мощен антиоксидантен чай или се стриват на прахуляк и се употребяват като хранителна добавка.
Някои от положенията, върху които морингата повлиява позитивно са:

• Анемия;
• Различни възпаления в организма;
• Артрит и други болки в ставите (например ревматизъм);
• Алергии;
• Запек, болки в стомаха и диария;
• Хронични главоболия;

• Сърдечни проблеми, в това число високо кръвно налягане;
• Камъни в бъбреците;
• Задържане на течности;
• Бактериални, гъбични и вирусни инфекции.

Морингата е позната с над 100 имена на разнообразни езици по целия свят.
Произхождащ от планините на Хималаите, елементи от Индия и Африка, този растителен тип е елементарен за развъждане и е екипиран с над 90 защитни съединения, в това число изотиоцианати, флавоноиди и фенолни киселини.
Специфичното растение е известно с изгодите си за битка с възпаления, с разнообразни резултати на недохранване и срещу стареене, неслучайно е наричано „ растението знамение “.
Още за огромните изгоди на морингата за организма:

 Осигурява антиоксиданти и противовъзпалителни съединения – Изследване демонстрира, че морингата съдържа примес от есенциални аминокиселини (градивни детайли на протеините), каротеноидни фитонутриенти (същите типове се срещат в морковите и доматите), антиоксиданти като кверцетин и естествени антибактериални съединения, които работят по същия метод, както доста противовъзпалителни медикаменти. Листата на морингата имат високо наличие на съединения, които забавят процесите на стареене, в това число полифеноли, витамин С, бета-каротин и хлорогенна киселина (тя е и главно фенолно съединяване в кафето), които намаляват резултатите от оксидативния стрес и възпаления.
 Балансира хормоните и забавя процесите на стареенето – Растението има лечебен капацитет за подкрепяне на предотвратяването на затруднения, дължащи се на стареене и естествени хормонални промени (особено при менопауза).

 Подпомага положителното храносмилане – Поради противовъзпалителните свойства морингата се употребява сполучливо при разнообразни храносмилателни недоволства, неразположения и инфекции.
 Балансира равнищата на кръвната захар – Растението съдържа характерен тип киселина – хлорогенна киселина, която оказва помощ да се управляват равнищата на кръвната захар и разрешава на клетките да одобряват или да отделят глюкоза (захар) съгласно потребностите.
 Защитава и подхранва кожата – Благодарение на наличието на естествени антибактериални, противогъбични и антивирусни съединения, морингата защищава кожата от разнообразни форми на инфекции и раздразнения (използва се и за премахване на миризми, възпаления на кожата свързани с акне, проблеми с пърхот и др.)

 Защитава мозъка и усъвършенства настроението – Като високо протеинова храна и сериозен източник на аминокиселината триптофан, богата на антиоксиданти и съединения, морингата пази здравето на мозъка, влияе удобно за поддържане на високи равнища на сила, оказва помощ в битката с умората, меланхолия, ниско либидо, промени в настроението и бодърствуване.
Морингата се приближава до матчата в доста връзки – наподобяват си по наличието на антиоксиданти, подпомагането на организма в битката против разнообразни инфекции, забавянето на процесите на стареене, обезпечаване на защитни функционалности на мозъка, усилване на имунната система, потреблението като чай или под формата на прахуляк като хранителна добавка. Основните преимущества на морингата се показват в това, че тя е сериозен източник на проетеин, съдържа повече фибри, витамини А и С, калции.

Няма регистрирани странични резултати, защото морингата е хранителна добавка. Ако не сте сигурни по какъв начин да я приемате (като чай/капсули/под формата на прах/ семена/масло за приложение върху кожата), консултирайте се с вашия доктор или фармацевт. Не се предлага за бременни и кърмещи дами, защото не са направени задоволително проучвания за сигурността за приложимост на хранителни добавки в този интервал.
Инфо: Хера

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР