Чували ли сте за нощните вещици? Не, не говорим за

...
Чували ли сте за нощните вещици? Не, не говорим за
Коментари Харесай

„Нощните вещици” – бича на нацистите

Чували ли сте за нощните вещици? Не, не приказваме за приказните същества от приказките, които размахвали своите пръчици и правили магии. Става въпрос за нещо напълно друго. Бича на нацистите. Нека поясним – Нощните вещици, известни на съветски като „ Ночные ведьмы ”, а  на немски като „ Nachthexen ”, са жените-авиаторки от 588-ми нощен бомбардировъчен полк. Малко по-напред във времето почнали да се прочуват и като 46-ти Тамански гвардейски нощен бомбардировъчен авиационен полк на руските военновъздушни сили.

Жените постоянно са били подценявани. Мъжете пък постоянно са се считали за нещо по-висше. Затова и дълго време дамите не можели да бъдат част от боевете – това обаче се трансформирало след 8 октомври 1941 година На този ден Сталин издал заповед, с която били основани 3 военновъздушни единици с женски състав – ето по какъв начин се появил  558-ми полк. След основаването му от майор Марина Раскова, ролята на негов глава поела майор Евдокия Бершанская. Полкът се събира през 1942 година в Енгелс – там идват  близо 400 доброволки на възраст от към 20 години.

Каква роля изпълнявал полкът? В своята същина той бил основан за осъществяването на задачи за точно бомбардиране и бомбардиране, чиято съществена задача била тормоз против немската войска в интервала от 1942 година до края на войната. Максималният състав на полка включвал 40 двучленни екипажа. Зад гърба си имат повече от 23 000 задачи – като това са 26 000 запалителни снаряда  и над 3000 тона бомби. Освен това Нощните вещици могат да се похвалят, че са най-награждаваната бойна единица, която е формирана напълно от представителки на нежния пол в руските военновъздушни сили. Към края на войната множеството водачи от полка имат повече от 800 задачи – тук ще отбележим, че 23 от тях са получили званието „ Герой на Съветския съюз “, а 32 техни членове изгубват живота си по време на войната.

46-ти „ Тамански “ гвардейски бомбардировъчен авиационен полк

Създадените през 1928 година биплани Поликарпов По-2, са предопределени да бъдат обучителни самолети (от тук и неговото обозначаване с „ У “ като учебен) и за напръскване на посеви се употребяват за хвърчене от вещиците. Те имат и специфична версия Поликарпов У-2ЛНБ (ЛНБ: Лек Нощен Бомбардировач), която се употребява за нощни офанзиви и са може би най-произвежданите дървени тела на самолети в цялата авиационна история. Тъй като потенциалът на самолетите включва най-много по шест бомби по едно и също време е било належащо да се вършат по 8, а даже и повече задачи всяка нощ.

Известният пълководец Надежда Попова прави общо 852 задачи – в един от случаите прави 18 задачи за една нощ, всяка една, от които е сполучлива. В цялостно несъгласие с обстоятелството, че самолетите са мудни и остарели, си остават извънредно маневрени. Предимството им е, че оптималната скорост, до която доближават отново е по-ниска от най-ниската допустима скорост на Месершмит Bf 109 и Focke-Wulf Fw 190. Така се оказва, че немските водачи нямат никакъв късмет против тях. Единственото изключение е немския ас Йозеф Коциок – той съумял да накара съветския полк да се приземи за цяла нощ откакто свалил четири от самолетите им за една нощ. Въпреки това, защото самолетите на Нощните вещици били прекомерно мудни, нямали право да вземат участие в парада за Деня на успеха в Москва.

При нахлуване нощните бомбардировачи употребяват следната техника: първо оставят мотора да работи на луфт, до момента в който се плъзгат до точката на стартиране на бомбата – единственият звук, който се чува е  шума напразно.  Изумителна тактика. Името „ Нощни вещици “ тръгнало от немските бойци, които оприличавали звука на метли и измислили подобаващото название на авиаторките. Стигнало се до такава степен, че били толкоз уплашени, че не смеели да възпламенят цигара нощно време, с цел да не може да ги засекат. Тази купа обаче освен, че се харесала на авиаторките, а дори станала мотив за горделивост за тях. Все отново коя жена не обича да всява боязън в мъжете? До 1944 година на водачите от полка даже не им се е налагало да носят парашути поради тежестта на бомбите и ниската височина на полет.

През юни 1942 година полка е ситуиран на фронта  и става част от четвърта въздушна войска на Югоизточния фронт. През февруари идната година е почетен със званието гвардейски и реорганизиран в 46-ти гвардейски нощен бомбардировъчен авиационен полк част от 325-та нощна бомбардировъчна авиационна дивизия на четвърта въздушна войска, Втори белоруски фронт. Следва реорганизиране през октомври 1943 година, когато става 46-ти „ Тамански “ гвардейски бомбардировъчен авиационен полк.  Частта, включваща „ Тамански “ се дължи на присъединяване ѝ в интервенцията Новоросийск-Таман на Таманския полуостров извършена през 1943 година

Автор: Божидара Иванова

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР