Чували ли сте за Даз Бекстър от Ню Йорк, който

...
Чували ли сте за Даз Бекстър от Ню Йорк, който
Коментари Харесай

Откъде идва лошата слава на петък 13

Чували ли сте за Даз Бекстър от Ню Йорк, който бил толкоз изплашен от петък 13, че решил през целия ден да не става от леглото и да изчака идващия ден под завивките? Така и не го дочакал, тъй като таванът над леглото му паднал и го умъртвил на място.

Но страхът за петък 13 несъмнено не идва от Даз и датира от доста преди 1976 година, когато се случил въпросният случай с тавана в Ню Йорк.

Числото е отговорно, не петъкът

Мнозина имат вяра, че петък 13 е по-скоро артикул на общото усещане за цифрата 13, което не е обвързано с деня от седмицата. Негативното отношение към него идва най-много от това, че 12 е повтарящ се от антични времена знак на цялосност, комплектност и цялост - 12 месеца в годината, 12 олимпийски бога, 12 израелски нации и други

От тук някои заключват, че 13 е знак на неблагополучие, разрушение на приключеното един тип, и надлежно носи злощастие. Въпреки това няма еднопосочен отговор на въпроса за какво петъкът се смята за неприятен ден в композиция с цифрата 13.

Библейска символика

 Снимка 317497



Някои имат вяра, че неприятната популярност на деня има древен корени. Има даже историци, които настояват, че на този ден Ева е отхапала от райския плод, както и че огромният потоп е почнал отново на петък 13.

Други спекулират, че денят е злощастен, тъй като на Тайната вечеря във Велики четвъртък участвали тринадесет души (Юда седнал последен), след което Христос бил разпнат на идващия ден - петък.

Съвременни проявления

Ако изключим случката с Даз Бекстър, можем да проследим много на пръв (и втори) взор трагични модерни събития, които са обвързани със злощастната дата.

През 2010 година 13-годишно момче е убито на място от мълния, тъкмо в 13:13 ч., навръх петък 13.

Доста прочут е и случаят с чилийския аероплан, който се разрушава в Андите на 13 октомври през 1972 година Пак петък.

Но една от най-известните случки на съдбовната дата е обвързана със гибелта на великия рапър Тупак Шакур, който умира на петък 13 през септември 1996 година - шест дни, откакто е прострелян.

Най-близката във времето покруса на кръстоската от тази дата и този ден от седмицта е нападението в Париж през ноември 2015 година, когато 130 души станаха жертви на терористичен атентат.

 Снимка 317498

Въпрос на религия

Ако човек реши да задълбае в символиката и в историята на петък 13, сигурно ще откри повече от предстоящото. Но както най-вероятно разбирате към този момент, няма съответна причина да имаме вяра, че денят е анатемосан - всичко опира до персоналната вярата на човек. А ние имаме вяра в положителното и ви пожелаваме страховит петък 13.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР