Чували ли сте за болестта ръка-крак-уста, познара още като коксаки?

...
Чували ли сте за болестта ръка-крак-уста, познара още като коксаки?
Коментари Харесай

Болестта ръка-крак-уста

Чували ли сте за заболяването ръка-крак-уста, познара още като коксаки? Вижте децата от кои възрастови групи са най-застрашени и по какъв начин протича болестта?
За заболяването в резюме
е леко протичаща заразна вирусна зараза, която се среща най-често при дребни деца, на възраст под 5 години.

Протича с  рани в устата, обриви по ръцете и краката . Най-често болестта ръка-крак-уста се предизвиква от вируса коксаки. Това е и другото название, под което е известна.

Няма особено лекуване за тази болест. За да сведете до най-малко риска от заразяване, мийте постоянно ръцете и избягвайте непосредствен контакт с към този момент болно дете.

 Добави изложение

 
Болест ръка-крак-уста: Симптоми
При всяко дете болестта протича по друг метод. В някои случаи може да се проявят всички признаци, в други - единствено някои.
Треска Болки в гърлото Гадене Болезнени мехури, сходни на лезии. Появяват се в зоната на езика, вътрешната страна на бузите и венците. Обрив на дланите, стъпалата и от време на време на дупето. Обривът не сърби, само че в някои случаи се появяват мехури. Обривът може да е червен, сив, бял или просто да се прояви с леки подутини. Липса на вкус Нервност при дребни деца и бебета
Заради болките в устата и гърлото, децата може да се дехидратират . В случай на заплаха от тежка дехидратация, може да се наложи да бъдат влети течности посредством система.

 

Инкубационният интервал (от заразяването до появяването на симптомите) е 3 до 6 дни . В началото най-често децата подвигат температура и/или ги заболява гърлото. Обривите се появяват ден-два по-късно, най-често в региона на устата.

 Добави изложение

 
Кога да потърсите доктор?
Коксаки най-често протича леко. Все отново е желателно да уведомите лекуващия доктор. Ако мъничето е на възраст под 6 месеца, се свържете с педиатъра при първи признаци . Ако не забележите усъвършенстване след 7-10 дни, също наложително се консултирайте с доктор.

 
Какво предизвиква заболяването ръка-крак-уста?
Най-честата причина в вирусът коксакивирус 16. Той принадлежи към групата неполиомиелитни вируси . може да се аргументи и от други ентеровируси. Най-често болестта се предава от човек на човек.

 
Защо децата в ясли/ детски градини са по-застрашени?
Болестта ръка-крак-уста се среща най-често в детските заведения. Малките деца постоянно лапат ръцете си, биха могли да не помнят да измият ръцете си след тоалетна и споделят играчки.

Децата са най-заразни през първата седмица, само че вирусът остава тялото седмици наред. тъй че малчуганът може да поради други деца и след отшумяване на признаците.

При възрастните болестта може да премине безсимптомно.

 Добави изложение

 
Болестта ръка-крак-уста: Как да предпазите детето?
Няма по какъв начин напълно да предпазите детето от заразяване, само че можете да сведете до най-малко рисковите фактори.

Мийте постоянно ръцете на детето и бъдете бдителни на детската площадка.

Честа стерилизация на общите пространства в детските градини също понижава риска от заразяване.

Избягвайте непосредствен контакт с други заболели деца. Запомнете, че болестта е заразно даже няколко седмици след изгубването на признаците.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР