Чували ли сте някога за термина Черна луна? Знаете ли

...
Чували ли сте някога за термина Черна луна? Знаете ли
Коментари Харесай

Мистерията на Черната луна: Какво означава рядкото астрономическо явление

Чували ли сте в миналото за термина Черна луна? Знаете ли какво значи и по какъв начин въздейства на Земята и нейните поданици? Черната луна е рядко астрономическо събитие, което се случва, когато има две новолуния в един и същи месец. Новолуние е етапа на Луната, когато тя не се вижда от Земята, тъй като е подравнена със слънцето и Земята. Черната луна е противоположното на синята луна, което е, когато има две цялостни луни в един и същи месец.

Черната луна поражда, тъй като лунният цикъл, който е времето, належащо на спътника ни да премине през всичките си етапи, е малко по-кратък от календарния месец. Лунният цикъл е към 29,5 дни, до момента в който множеството месеци имат 30 или 31 дни. Това значи, че от време на време новолунието може да попадне първоначално и в края на същия месец, създавайки Черна луна. Алтернативно, Черна луна може да има, когато няма новолуние през февруари, който е най-краткият месец. Това може да се случи единствено във високосна година, когато февруари има 29 дни. За финален път това се случи през 2020 година и същото следва тази година през 2024 година

Черната луна може също да се отнася до третото новолуние в сезон, който има четири новолуния, или месец, който въобще няма пълнолуние. Това са по-рядко срещани случаи и зависят от географското местонахождение и часовата зона на наблюдаващия.

Черната луна няма особено значение за астрономията, само че може да има някои въздействия върху околната среда, като да вземем за пример да повлияе на приливите и отливите, държанието на животните и растежа на растенията. Необичайното лунно явление може да аргументи по-ниски приливи и отливи от нормално, защото гравитационното привличане на Слънцето и Луната са подравнени. Това може да засегне морския живот и бреговата ерозия.

Това събитие може да повлияе и на нощните животни, като сови, прилепи и инсекти, които разчитат на лунната светлина за навигация и лов. Може да ги направи по-активни или по-малко дейни, според от биологичния им часовник и акомодацията им към тъмнината.

Черната луна също може да повлияе на флората, която синхронизира процесите си на покълване и разцвет с лунните етапи. Техният цикъл на напредък може да бъде занимателен или интензивен, променяйки качеството и количеството на реколтата.



Черната луна също има някои културни или религиозни смисли за избрани групи хора. Някои имат вяра, че Черната луна е знак за края на света или време на огромна смяна и промяна. Те го свързват с пророчества от Библията, Корана или календара на маите.

Други свързват Черната луна с магия и магьосничество , защото се счита за мощно време за ритуали и заклинания. Те имат вяра, че мистериозната луна ускорява силата и желанието на практикуващия и че може да се употребява за положителни или зли цели.

Някои хора също означават явлението като време на възобновяване и прераждане, защото тя бележи началото на нов лунен цикъл. Те го употребяват като опция да си слагат нови цели, да вършат нови проекти или да стартират нови планове.

Черната луна е друго от Кървавата луна - явление, чието друго име е пълно лунно затъмнение - тогава Луната става алена заради сянката на Земята. Черната луна и Кървавата луна са редки събития и се появяват заради разнообразни аргументи и водят до разнообразни последствия. Кървава луна поражда, когато Земята, Слънцето и Луната са подравнени в права линия и Земята блокира достигането на слънчева светлина до Луната. Кървава луна може да се види от всяка точка на нощната страна на Земята и може да продължи няколко часа. Може също по този начин да има някои екологични и културни въздействия, като да вземем за пример повлияване на приливите и отливите, държанието на животните и религиозните вярвания.

Черната луна не е елементарно за наблюдаване събитие, защото е невидима от Земята. Въпреки това има някои способи да разберете по кое време настъпва и да оцените нейната хубост и тайнственост. Ето няколко съвета по какъв начин да я наблюдавате:

Проверете лунния календар или астрономическите уеб страници, с цел да разберете датата и часа на Черната луна във вашето местонахождение и часова зона.

Излезте на открито в ясна нощ и потърсете бледите контури на Луната на фона на тъмното небе. Може да се нуждаете от телескоп или бинокъл, с цел да я видите по-добре.

Насладете се на звездната нощ, защото Черната луна прави звездите и планетите по-видими и по-ярки. Може също да видите няколко падащи звезди или метеори, защото явлението съвпада с някои метеорни потоци.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР