Чувах гласа на майка си, успях и да я пипна.

...
Чувах гласа на майка си, успях и да я пипна.
Коментари Харесай

Земетресението в Измир: още 15 секунди щяха да са фатални

" Чувах гласа на майка си, съумях и да я пипна. За баща не знаехме нищо, откогато бяхме затрупани. В един миг избавителният екип съумя да пробие дупка в руините и чухме нечий глас: " На кого е тази ръка, която опипвам? ". Ръката не беше нито моята, нито на майка. " Остави го, мъртъв е. Спасявайте мен! ", извиках в отговор. "

Това споделя 30-годишният ортодонт Джаглар Б. В резултат на труса фамилията му било затрупано под руините на постройката и след близо четиричасова битка за оцеляване Джаглар и майка му били избавени.

Тези дни на всички места се следят сходни подиуми: десетки мъже в прашни работни облекла и каски ровят в руините, някои държат носилки. На една от тези носилки лежи избавената Елиф, на три годинки и половина. Часове наред тя стискала ръката на един пожарникар, до момента в който спасителите се опитвали да я изровят. Елиф извадила шанс. За разлика от доста други.

116 души починаха от земетресението, броят на рухналите постройки още се прецизира. Полицията обезопасява тези здания, които са се пропукнали или са се наклонили от трусовете. Градът наподобява на голям бежански лагер - навсякъде са опънати палатки. Хората, които преспиват в тях, наподобяват удовлетворени, че спешните екипи са съумели да им обезпечат най-малко покрив над главата. Гражданите на Измир се стараят да оказват помощ на потърпевшите - носят храна и облекла на останалите без покрив.

Мерт Догру седи със фамилията си на маса пред палатката. Докато закусват, 29-годишният Мерт изяснява, че към този момент се оправят добре, а управляващите оказват нужната помощ. Тревожи го само въпросът дали застрахователните специалисти честно ще оценят вредите, нанесени от земетресението на фамилния дом.

Сердар Сандал, областен кмет на Байраклъ - един от най-засегнатите квартали в Измир, подлага на критика безтоговорното планиране. Много здания са издигнати върху свлачища, изяснява той и прибавя: " Ако земетресението беше траяло още 15 секунди, щяха да рухнат още повече постройки ".

Двама души разчистват руините на огромен жилищен блок, под който са заровени минимум осем души. Единият от тях слиза от багера и изяснява: " Когато загреба бетон с кофата, той просто се разпада на прахуляк ".

В същия блок преди време е живяла и професор Айшегюл Юнверен. " През 2003-а година към този момент преживяхме едно земетресение. Тогава стените се напукаха, а плочките изпопадаха от стените. Реших да се махна от този блок, тъй като доста ме беше боязън ", споделя тя. " После сякаш направили някакви укрепителни работи, само че очевидно не е било задоволително. Питам се: белким общинските управляващи не са длъжни на упражняват контрол и надзор? ".

И в действителност - на всички места в Измир с просто око се вижда какъв брой повърхностно е строено, като това важи даже за новите здания. Около 60 % от постройките, оживели в Байраклъ след земетресението, са толкоз напукани и развалени, че би трябвало да се съборят и да се построят отначало.

Според Алим Муратхан, ръководител на Камарата на инженерите, най-пострадалите квартали в Измир са издигнати върху свлачища. Той изяснява, че по принцип върху свлачища може да строи, само че тогава постройките би трябвало да са изключително устойчиви. Епицентърът на това земетресение беше на 75 километра от Измир, само че в случай че трусът беше по-близо, злополуката щеше да голяма, споделя Муртахан.

Разрушенията са огромни, а доста хора към момента нощуват в палатки, само че все пак животът в Измир постепенно се възвръща. " Бързо излекуване, Измир! " - пожелават цифрови билбордове из целия град.

Автор: Тунджа Огретен
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР