Чумата е установена на територията на областите Ямбол и Бургас,

...
Чумата е установена на територията на областите Ямбол и Бургас,
Коментари Харесай

Властта продължава борбата срещу чумата по животните

Чумата е открита на територията на областите Ямбол и Бургас, разгласи на брифинг ръководителя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. В седем общини в инфектираните територии има 30 000 животни. На база на лабораторни резултати са подхванати ограниченията против чумата.

Цветанов призна, че е належащо по-голямо осведомление на стопаните, макар че огромна част от обществото е осведомено за ограниченията против болестта. До този миг 4000 инфектирани животни са избити.

Направени са над 400 проби, изясни той и увери, че обезщетяването на стопаните ще стане в оптимално къси периоди. Между 140 -190 лв. на животно ще получат стопаните, като се мисли даже тази сума да е по-висока. Вземат се ограничения страната ни да не е пострадала от обстановката, изясни той.

Цветан Цветанов има вяра, че ще бъде овладяна болестта.

Над 1 милиард лв. е оборота от този отрасъл. Ще се работи и за икономическите последствия от рецесията. 75% от компенсациите ще се поемат от Европейска комисия.

Няма спор дали има чума или няма, отсече Цветан Цветанов и добави, че ограниченията са за да се ограничи разпространяването на чумата в България. 1 300 000 овце и кози има в България. Не би трябвало да стоим безучастни, безапелационен е той.

Зам.-председателят на ГЕРБ прикани да не се спекулира с тематиката. БАБХ е подхванала незабавни и неотложни ограничения. Чума в България има, повтори Цветанов.

Оставките са всекидневно упражнение на опозицията, по този начин той отговори на рецензиите на Корнелия Нинова. Червените желали да влязат във властта през аварийния вход посредством гражданско напрежение. Трябва да сме виновни като политици и държавници, настоя Цветанов.

Земеделският министър Румен Порожанов акцентира, че още през днешния ден ще бъдат получени компенсации.

Средно към 327 лв. на животно ще получат стопаните и разясни, че посочените от Цветанов суми са минимални. Държавата ще помогне и за дезинфекцията на оборите. Порожанов съобщи и че не се тормози от оставка. Готов е да я даде, в случай че министър председателят му я изиска, само че всичко, което е било нужно е направено.

Вътрешният министър Валентин Радев сподели, че Министерство на вътрешните работи е получило доста забележки. Такава чума до момента не е влизала в Европа, разясни силовият министър и съобщи, че подхванатите ограничения до момента са съответни. Радев регистрира неточност в връзката. Още през днешния ден повереното му ведомство взема под внимание забележките на опозицията. Министерство на вътрешните работи ще вземе всички ограничения, с цел да не се допусне разпространяването на чумата и ще бъдат доста по-добри в връзката, даде обещание вътрешният министър.

Чума има, сподели и Валентин Радев. Френска лаборатория и наша в това число, са открили болестта, добави вътрешният министър. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР