Чуждестранните туристи в България са нараснали с 31 процента за

...
Чуждестранните туристи в България са нараснали с 31 процента за
Коментари Харесай

Чуждестранните туристи у нас са нараснали с 31% за четири години

Чуждестранните туристи в България са нарастнали с 31 % за последните четири години, а приходите - с 34 %. Това разгласи министърът на туризма Николина Ангелкова при чуването в Народното събрание по отношение на напредъка по целите в бранша, предава Българска телеграфна агенция.

Тя уточни, че за предходната година общите доходи от туризма са 8,4 милиарда лв., като 2018 година е била третата поредна рекордна година за българския туризъм, като страната ни е била посетена от над 9,2 млн. задгранични туристи.

Тази година се обрисува да бъде извънредно сложна и динамична, разяснява министър Ангелкова. Надявам се, че ще успеем да задържим равнището на туристите, които имахме предходната година, добави тя.

Ангелкова заяви, че следва в границите на един месец да бъде направено предложение за основаване на механизъм, който да разреши на страната ни да бъде конкурентоспособна и да притегля оптимално доста чартъри. По думите й задачата е да се подсигурява проведен туристопоток.

Откакто Министерството на туризма ръководи морските плажове, приходите набъбнаха от 13 милиона лв. за 2015 година до 18,5 млн. лв. за предходната година, регистрира Ангелкова. По думите й доста е повишен и броят на охраняемите плажове.

Като предизвикателство Ангелкова регистрира фрагментите в туризма, ожесточената конкуренция и извънредно ограничавания запас, с който Министерството разполага спрямо останалите дестинации, с които страната ни се конкурира. Тя означи, че напъните са ориентирани към основаване на стабилно развиване и промотиране и на другите значими артикули с изключение на зимния и летния туризъм, каквито са културно-историческият, балнео и спа туризмът, вино и кулинария.

Тази година следва да насочим вниманието към националните курорти като вероятни за конгресен туризъм, уточни Ангелкова. Тя заяви, че в тази връзка в края на май следва доста огромен интернационален капиталов конгрес в Слънчев бряг. Работим към връщане на по-големия интерес към детските лагери в страната, добави още министърът.

Николина Ангелкова означи, че Министерството на туризма е първата администрация у нас, която дава електронни услуги посредством обединен портал, който може да се употребява и от мобилен телефон 24/7. Новата платформа може да бъде употребена и на територията на Европейски Съюз, а в този момент се създава и за страни отвън Съюза. Тя добави, че следва да се вкара виртуално банкиране за възнаграждение на таксите за услугите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР