Чуждестранните купувачи се насочват към инвестиции в недвижими имоти в

...
Чуждестранните купувачи се насочват към инвестиции в недвижими имоти в
Коментари Харесай

Гърция е магнит за китайците с евтините си имоти и изгодни златни визи

Чуждестранните купувачи се насочват към вложения в недвижими парцели в Гърция - пазар, който се срина по време на икономическата рецесия в страната и към момента не е изцяло възобновен. Цените спаднаха с към 45%, въпреки че съгласно организациите за недвижими парцели в някои региони на Атина действителният спад доближава близо 60%.

Но непознатите вложители избират гръцките парцели освен поради ниските цени (много по-ниски от тези в страни като Португалия, Испания, Италия и Германия). Започналата през 2013 година стратегия за жителство против вложения - така наречен " Златна Виза ", е една от най-евтините в Европа. Тя притегля хиляди задгранични купувачи, които щом купят парцели за минимум 250 000 евро, получават 5-годишно позволение за престояване, което дава опция на тях и фамилиите им да пътуват свободно в по-голямата част от Европа.

Най-честите клиенти на програмата са китайците. Според формалните данни от съвсем 2900 издадени " златни визи " от началото на програмата, съвсем половината (47% или 1351 разрешителни) са получени от китайски жители. Втори и трети са руснаците (395 разрешители) и турците (222 разрешителни), които обаче са надалеч след тях, споделя китайската телевизия CGTN.

70% от вложителите купуват парцели в Атина и в околния район Атика, където търсенето на краткосрочни наеми от онлайн платформи бързо набира скорост, подхранвано от процъфтяващата туристическа промишленост в Гърция. Това е инвестиция, която дава на задграничните купувачи незабавна и огромна възвращаемост от гръцките им парцели.

Китайският интерес към гръцките парцели стартира да пораства през 2016 година, когато купувачите от Изтока считат, че най-лошото за гръцката стопанска система е минало. През 2017 година има 33% нарастване на " златните визи " спрямо тези, издадени една година по-рано. И наклонността продължава да върви нагоре, съгласно организацията, насърчаваща вложенията в Гърция - Enterprise Greece.

" Китайците са доста деликатни, когато купуват нещо; те изследват какво ще купят ", споделя Лефтерис Потамианос, ръководител на Асоциацията за недвижими парцели в Атина и Атика.

Гърция е красива и сигурна страна, което я прави привлекателна капиталова дестинация за недвижими парцели. Цените обаче са се намалили извънредно доста, като някои жилища в центъра на Атина се продават единствено за 10 000-15 000 евро, показва специалистът. Въпреки това той не чака тази наклонност да продължи, защото задграничните вложения в недвижими парцели в Атина способстват за скок в цените.

" Някои региони в центъра на Атина костваха много под 1000 евро/кв. м. Сега или след няколко месеца е мъчно да се каже, че нещо ще коства по-малко от 1000 евро ", споделя Потамианос.

Така че повече китайски купувачи се втурват към европейската страна. Питър Чанг, който живее в Гърция в продължение на съвсем 5 десетилетия и има туристическа организация в Атина, получава до 100 запитвания на месец от китайски евентуални купувачи на парцели. Това е съвсем 2 пъти повече от 60-те запитвания през предходната година, въпреки че в последна сметка по-малко от 10% от тях аплайват за " златна виза ".

Чанг работи непосредствено работи непосредствено с гръцки сътрудници по недвижими парцели и оказва помощ на китайските купувачи да ръководят процеса. Той провежда всичко за тях, от престоя им и наемането на кола до вечерята и получава такса за услугата, която заменя с комисионна, в случай че те решат да купят парцела.

Бъдещите притежатели на парцели го търсят освен поради езиковата преграда. " Аз съм китаец. Китайците сме обвързани между тях, имаме обща просвета. Когато дойдат тук, ги извеждаме на вечеря, вършим им компания и им даваме подарък ", споделя Чанг.

Макар че визата за престояване е главната причина, заради която сънародниците му влагат в гръцка недвижима благосъстоятелност, сериозен фактор са и евтините цени. " Китайците в Пекин, в Шанхай, с 250 000 те даже не могат да си купят място за паркиране. Много е скъпо ", показва предприемачът.

Според централната банка на Гърция през януари 2018 година потоците от задгранични капитали набъбват с над 205%. Това е най-големият позитивен годишен поврат, даже спрямо 2017 година, която съгласно специалисти е най-динамичната година на задграничните вложения на гръцкия пазар на недвижими парцели.

Чуждестранните фондове с обща ликвидност 1-2 милиарда евро също следят пазара в Гърция, като се стремят да купят десетки парцели - от домове до офиси и търговски площи.

Тъй като от ден на ден задгранични купувачи получават благосъстоятелност в Гърция и изключително в центъра на Атина, Лефтерис Потамянос се надява тези вложения да работят в интерес на гръцката столица.

" В продължение на доста години центърът на Атина и историческият център на Атина е единственият център на европейски град, който е в доста неприятна форма. Занемарени здания, неприятна инфраструктура ", споделя Потамианос.

" Когато в града идват доста пари, общият пейзаж се трансформира. Ако всички тези вложения се съумеят, постройките ще се трансформират, улиците ще се трансфорат в пешеходни зони. Всичко това способства за друг тип развиване. Атина също може да стане съвременен европейски град, където цените на недвижимите парцели ще бъдат високи, както и в останалата част от света, където най-високите цени са в центъра на столицата. Тук е тъкмо противоположното ", изяснява той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР