Чуждестранен гражданин, издирван от Интерпол, е временно задържан под стража

...
Чуждестранен гражданин, издирван от Интерпол, е временно задържан под стража
Коментари Харесай

Терорист на Ислямска държава с фалшив украински паспорт е заловен у нас

Чуждестранен жител, търсен от Интерпол, е краткотрайно арестуван под стража за период от 40 дни по искане на Окръжната прокуратура в София.
Той е издирван поради дейното си участие в интернационалната терористична организация ISIS – “Ислямска страна “, явяваща се поделение на „ Ал Кайда “.
Мъжът е бил арестуван на 7 май тази година при гранична инспекция, по време на която се e показал с непознати имена и e посочил фалшифициран украински паспорт.
Самоличността на лицето е била разкрита след резултати от систематизирани заключения по негови изказвания, направена лицева идентификация, снимков материал, споделен в системата на Интерпол, и експертна информация.
Установено е, че той е 60-годишен жител на Казахстан. Случаят е бил докладван на Районната прокуратура в Костинброд, която го притегля в качеството на обвинен за осъществено документно закононарушение и задържа за период до 72 часа.
Впоследствие в Окръжната прокуратура в София е постъпило разпореждане на Върховната касационна прокуратура за предприемане на дейности по реда на Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест по отношение на мъжа. Той е разгласен за интернационално търсене и краткотрайно задържане за следваща екстрадиция с оглед осъществяване на наказателно произвеждане.
През 2015 година мъжът отпътувал от Казахстан за Сирия, където минал през курс на бойно образование във боен лагер на терористичната организация на границата сред Турция, Ирак и Сирия.
Участвал във въоръжени акции срещу законните сирийски и иракски управляващи. Пропагандирал, привличал съидейници и взел участие в „ заветен джихад “.
По данни на правосъдните управляващи в Казахстан мъжът правил незаконните дейности от името на казахстанската ислямистка терористична група United Kazakh Jamaat, които са наказуеми с „ отнемане от независимост “ за период до 12 години, според Наказателния кодекс на Казахстан, като отминалостта за това не е изтекла. То се явява закононарушение и по българското право.
Екстрадиционното произвеждане по отношение на мъжа продължава под надзора на Окръжната прокуратура в София.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР