Чуждестранен гражданин, издирван от Интерпол, е временно задържан под стража

...
Чуждестранен гражданин, издирван от Интерпол, е временно задържан под стража
Коментари Харесай

Терорист на "Ислямска държава" с фалшив украински паспорт е заловен у нас

Чуждестранен жител, търсен от Интерпол, е краткотрайно арестуван под стража за период от 40 дни по искане на Окръжната прокуратура в София.

Той е издирван поради дейното си членство в интернационалната терористична организация ISIS – “Ислямска страна “, явяваща се поделение на „ Ал Кайда “.

Мъжът е бил арестуван на 7 май тази година при гранична инспекция, по време на която се e показал с непознати имена и e посочил фалшифициран украински паспорт.

Той е влезнал в окупираните от Руската федерация територии с украинския си паспорт

Самоличността на лицето е била разкрита след резултати от систематизирани заключения по негови изказвания, направена лицева идентификация, снимков материал, споделен в системата на Интерпол, и експертна информация.

Установено е, че той е 60-годишен жител на Казахстан. Случаят е бил докладван на Районната прокуратура в Костинброд, която го притегля в качеството на обвинен за осъществено документно закононарушение и задържа за период до 72 часа.

Впоследствие в Окръжната прокуратура в София е постъпило разпореждане на Върховната касационна прокуратура за предприемане на дейности по реда на Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест по отношение на мъжа. Той е разгласен за интернационално търсене и краткотрайно задържане за следваща екстрадиция с оглед осъществяване на наказателно произвеждане.

Кодовото му име е Дениз Бахри

През 2015 година мъжът отпътувал от Казахстан за Сирия, където минал през курс на бойно образование във боен лагер на терористичната организация на границата сред Турция, Ирак и Сирия.

Участвал във въоръжени акции срещу законните сирийски и иракски управляващи. Пропагандирал, привличал съидейници и взел участие в „ заветен джихад “.

По данни на правосъдните управляващи в Казахстан мъжът правил незаконните дейности от името на казахстанската ислямистка терористична група United Kazakh Jamaat, които са наказуеми с „ отнемане от независимост “ за период до 12 години, според Наказателния кодекс на Казахстан, като отминалостта за това не е изтекла. То се явява закононарушение и по българското право.

Той арестуван по съмнение в терористична активност

Екстрадиционното произвеждане по отношение на мъжа продължава под надзора на Окръжната прокуратура в София.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР