Чужденците у нас, които са останали без работа, получават най-високи

...
Чужденците у нас, които са останали без работа, получават най-високи
Коментари Харесай

Оказва се, че в Търговище прибират най-големи обезщетения чужденците без работа

Чужденците у нас, които са останали без работа, получават най-високи компенсации в Търговище. Това излиза наяве от последния оповестен бюлетин на Националния застрахователен институт - за месец май тази година.

Според данните на Национален осигурителен институт междинният размер на паричното обезщетение за безработица, което получава непознат жител в Търговище, е 958 лева, с 20 лева по-малко пък е междинният размер на тази помощ в София-град. Същевременно междинният размер на компенсацията за българските жители в страната е към 463 лева, като най-висока е цената му в столицата. Там безработните нашенци получават приблизително към 600 лева помощ за безработица, написа в. " Монитор ".

Според специалистите повода за сходна разлика е доста елементарна - непознатите жители, които получават компенсации у нас, преди този момент са се осигурявали на доста по-висока сума в друга страна. Освен това броят им е надалеч по-малък и по тази причина междинният размер на компенсациите им е по-голям спрямо този на българите. По закон обаче даже някой, без значение дали е български или непознат жител, се е осигурявал в чужбина на доста високи суми, у нас той има право да получи 60% от оптималния застрахователен предел за нашата страна. В момента той е 3000 лева Това предписание важи и за работещите у нас. Дори да получава заплати надалеч над този предел, те също ще имат право на обезщетение в размер на 60% от него.

Според данните на Национален осигурителен институт у нас за безработица се обезпечават над 17 000 непознати жители, а обезщетение получават едвам 87 души от чужбина. В същото време у нас обезпечените българи са 2 493 414, а безработните, регистрирани на бюрата по труда, са 186 047. Едва една трета от последните обаче получават помощи за безработица, или 65 609 души. Причината е, че или са употребявали към този момент правото си на обезщетение в предходни месеци, или нямат право на такова, тъй като са трайно безработни.

В бюлетина на Национален осигурителен институт се показва, че през 2021 година право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са импортирани или дължими осигурителни вноски във фонд „ Безработица “ минимум 12 месеца през последните 18 месеца преди преустановяване на обезпечаването. Освен това те би трябвало да са регистрирани като безработни в Агенцията по заетостта и да не са придобили право на пенсия за застрахователен стаж и възраст у нас или в друга страна. Друго изискване е да не получават пенсия за застрахователен стаж и възраст в понижен размер или професионална пенсия. Изисква се още лицата да не упражняват трудова активност, за която подлежат на наложително обезпечаване по КСО или законодателството на друга страна.

Дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на 100 от среднодневното заплащане или среднодневния застрахователен приход, върху който са импортирани или дължими вноски за фонд “Безработица ” за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на преустановяване на обезпечаването. То не може да бъде по-малко от минималния и по-голямо от оптималния дневен размер на компенсацията за безработица, избран със Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за всяка календарна година. Минималният дневен размер на компенсацията за безработица за 2021 година е 12,00 лева Максималният дневен размер на компенсацията за безработица за 2021 година е 74,29 лева Паричните компенсации се изплащат за интервал, подчинен от продължителността на осигурителния стаж. За застрахователен стаж на лицата се зачита времето след 31 декември 2001 година, през което те са обезпечени за безработица. Минималният размер за период от 4 месеца получават и тези от безработните лица, придобили право на обезщетение преди приключване на три години от предишно практикуване на правото на обезщетение.

Помощите могат да се вземат и зад граница

Хората резервират правото си на отпуснатото на територията на една страна членка обезщетение за безработица, когато отиват да търсят работа в друга страна членка, при съблюдаване на строго избрани условия, изясняват специалистите.

Първо - преди заминаването си индивидът би трябвало да е бил регистриран като търсещ работа в службите по заетостта на способената страна минимум четири седмици, откакто е останал незает.

Второ - отивайки в друга страна членка да търси работа, би трябвало да е разполагаем на службите по заетостта в нея в 7 - дневен период, откакто е престанал да бъде разполагаем в съответната страна и да съблюдава проведената там контролна процедура.

Ако в тримесечен период от датата, на която е престанал да бъде разполагаем на службите по заетостта в способената страна, индивидът се завърне и още веднъж се записва като търсещ работа, продължава да получава отпуснатото му обезщетение за безработица за оставащия интервал.

Важно е да се знае, че след приключване на тримесечния период лицето губи право на остатъка от отпуснатото по националното законодателство обезщетение, прецизират специалистите.

Фирмите редуцират първо неквалифицираните

Фирмите редуцират първо хората, които нямат подготовка, демонстрира разбор на данните на Агенцията по заетостта. Според тях най-многобройна продължава да е групата на безработните без подготовка и компетентност. Равнището на записаната безработица в страната тази година продължи да се намалява и през юли доближи рекордните за месеца 5.0%, сочат данните от административната статистика на Агенцията по заетостта. Снижението по отношение на предходния месец е с 0.2%, а спадът на годишна база е с 2.9 процентни пункта - от 7.9% през юли 2020 година до 5.0% през юли 2021 година В съпоставяне с края на юли 2019 година - година, като цяло рекордна по растеж на заетостта, нивото на безработица също се намалява с цели 0.3 пункта.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР