Чужденци се оплакаха, че са попаднали в за коли под

...
Чужденци се оплакаха, че са попаднали в за коли под
Коментари Харесай

„Българската“ измама с кола под наем: Фалшиви щети и 4000 евро на драскотина


Чужденци се оплакаха, че са попаднали в за коли чартърен у нас. Те са били „ ужилени “ с хиляди евро за подправени вреди и драскотини. Това лято Ерик от Франция е на отмора в България със собствен другар. Наемат кола чартърен, с цел да прегледат страната. Използват известна онлайн платформа за рент а кар.

Чужденците са сравнили офертите, само че не са забелязали нищо необичайно.

Но странните неща за френските туристи в България занапред стартират, а най-после те ще бъдат излъгани. Чужденците получават колата от паркинга на панелен блок в квартал " Младост " в София, пред железна колиба. Дава им я човек, чиято идентичност резервираме, заради желанието му да не бъде показван.

И различен французин споделя сходна история.

„ Колата беше в много неприятно положение. Воланът не беше наред, седалките – също. Виждаше се, че е много изхабена кола. Дистанционното за заключване също не работеше. В момента, в който се качихме на автомагистралата и вдигнахме по-висока скорост, моторът стартира да издава много странни звуци, не беше доста успокояващо “, споделя Оливие, който също е пострадал.

Снимка: bTV


Ерик и Оливие се оказват пострадали от скица, в която потърпевши са доста чужденци. Те изгарят с по 500 евро под формта на депозит за кола чартърен. Освен това от банковите сметки на някои от тях се теглят до няколко хиляди евро за вреди, които те не са предизвикали. По 4000 евро за драскотина на всеки подробност от колата. И то за остарял автомобил, който коства на пазара 500 евро.

„ Първото нещо, което ме изненада, е депозитът. Не бяха блокирани пари, а изтеглени от банковата ми сметка. Гаранция, но с взети пари, а всекидневно не е по този начин. Колата беше остаряла. Много бързо се появи и проблем. На таблото светна лампа. Колата спря в най-неподходящия миг – мрачно е, на автомагистрала сме, цялото ми семейство е в гората. Беше супер стресиращо. Смениха колата по мрачно. Втората кола се оказа в още по-лошо положение от първата “, споделя Оливие.

Общо 16 клиенти, най-вече чужденци, които са подали сигнали против рент а кар компания в българската комисия за отбрана на потребителите, претърпяват едно и също, когато връщат счупените остарели коли. От компанията оказват да създадат приемо-предавателен протокол за липса на вреди и единствено споделят, че всичко е наред.

Адвокат Марина Узунова е наета да пази правата на чужденец.

„ В контракта има една забавна уговорка, която споделя, че в случай че липсва приемо-предавателен протокол подписан от двете страни за връщане на автомобила, наемателят се съгласява авансово и абсолютно да одобри едностранно направените констатации за вреди, породени на автомобила “, изясни тя.

„ Агенцията не отговори в никакъв случай повече. Докато бяхме наели колата, отговаряха, само че след това – в никакъв случай “, изясни Оливие.

Снимка: bTV


Щета се оказало, че предизвикал всеки един от наемателите.

„ При липса на подобен констативен протокол, наемателят авансово дава единодушие наемодателят да изтегли от банковата карта, цялостния размер на претенцията, остойностена от него за породени вреди и неналичия. Което отваря вратата едностранно наемодателят да си сформира един констативен акт, в който да опише вреди, неналичия, каквото си реши “, изясни адв. Марина Узунова.

Колкото по-счупена е колата, която получава клиентът, толкоз повече пари може да тегли компанията от банковата му карта. По 4000 евро на драскотина.

„ От средата на юли всеки ден се опитвахме да се свържем с компанията, с цел да ни върнат парите. Или не отговаряха въобще, или отговаряха, че би трябвало да търсим финансовия им отдел. Това продължи две седмици. И в един миг така наречен „ финансов отдел “ ни сподели, че няма да ни върнат парите, тъй като имало породена вреда. Върхът на всичко е, че ни изпратиха фотография с три кръгчета над някакъв контейнер. Не се вижда регистрационен номер, не е ясно дали е същата кола, нищо не е ясно “, изясни пострадалият Ерик.

Когато схващат, че депозитът в никакъв случай няма да бъде върнат, а даже още пари от банковата им сметка са застрашени, чужденците пробва да се свържат с Българската комисия за отбрана на потребителите.

„ Сайтът на КЗП не може да бъде отворен отвън територията на България и също така самият уебсайт е наличен само на български. Поради което хората, които не владеят български език, не могат нито да се срещнат с неговото наличие, нито да употребяват функционалността за онлайн подаване на тъжби “, споделя Узунова.

Въпреки че уеб сайтът на българската комисия за отбрана на потребителите е недосегаем от чужбина, цели 16 ужилени от рент а кар компанията съумяват да подадат тъжби пред държавния орган. Колко ли са всички излъгани единствено можем да гадаем. Питаме ръководителя на комисия ще има ли правдивост за излъганите консуматори.

„ Проблемът е, че и останалите 15 сигнала, с цел да можем да правим и ние инспекция, ни е належащо съдействието на търговеца от другата страна. Това, което би могло комисията да предприеме като дейности, е разглеждане на случая за съществуване на нелоялни търговски практики. Тук отново ни е належащо подпомагане от страна на търговеца “, съобщи Стоил Алипиев, ръководител на КЗП.

Докато търсят мнението на търговеца, с цел да решат дали да го санкционират, компанията против която има куп каузи, към този момент е препродадена. Първо била притежател на жена, с адрес в столичния кв. „ Младост “.

Снимка: bTV


Преди страната да е решил дали търговецът прави нарушавания, през септември компанията към този момент е препродадена на жена от ромски генезис, живееща в столичния кв. „ Люлин “. Търсим я.

- Вие сте я купили септември тази компания , нали ?


- Ми да , те ми я трансферираха , аз съм просто притежател на тази компания , аз не работя в тази компания , различен работи във компанията , разбирате ли ?


- А просто Ви направиха притежател ?


- Да .

„ Непрекъснато ги търсят. Полиция, компании. Децата им седят гладни. непрестанно ми звънят да им давам филии. А на учебно заведение не вървят “, споделя съседка.

Според комшиите и мъжът на новата собственичка на рент а кар компанията има трансферирани компании на свое име

Докато страната се пробва да откри компанията, която от дълго време към този момент е трансферирана на малоимотна жена, същите разгласи за коли чартърен, със същите условия, не престават да се оферират от името на друга организация.

Снимка: bTV


Отиваме на мястото, където французите са взели колите си чартърен. Там мъж на междинна възраст стартира да ругае екипа ни и да бяга.

Показваме фрагментите с мъжа, който ругае, на френските туристи. Двама от тях го разпознават.

Питаме Комисията за отбрана на потребителите ще спре ли ограбването на чужденци, а оттова ни споделят, че ще има съвещание на комисията, на което ще се реши. Но дотогава ще събират доказателства. И то единствено за към този момент препродадената компания. А вредите от българската скица с таратайка чартърен са надалеч по-големи от няколко стотин евро на измамен чужденец. Информацията, че в България се вършат измами, се популяризира всеобщо във френското и британското онлайн пространство и предизвиква огромни имиджови вреди на страната ни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР