"Чужденец ли сте? Тогава няма да се разберем.“ Германец от

...
"Чужденец ли сте? Тогава няма да се разберем.“ Германец от
Коментари Харесай

Африканец осъди германски наемодател, че не му дал квартира

"Чужденец ли сте? Тогава няма да се разберем. “ Германец от Аугсбург беше наказан за това, че търсел единствено германци за наематели. Хамадо Дипама от Буркина Фасо е индивидът, завел и спечелил делото. Ето какво описа той пред DW.

- Господин Дипама, поради дискриминация съдът постанови хазяин да Ви заплати 1000 евро обезщетение. Как ще коментирате това?
- Хамадо Дипама: Доволен съм от присъдата, само че за мен не са най-важни тези 1000 евро, а потвърждението на съда, че сходно държание е расистко и не би трябвало да се повтаря. Това най-важното.

- Защо заведохте делото?
- Заведох делото като се позовах на антидискриминационния закон. Когато позвъних на наемодателя, се сблъсках с отношение, което ме остави без думи. И незабавно си споделих, че това не може да е обикновено и би трябвало да се отнеса към съда.

- Искали сте да се преместите от Мюнхен в Аугсбург и сте видя публикация в интернет, по този начин ли?
- Да, в „ Аугсбургер Алгемайне ". В обявата видях жилище, което отговаряше на желанията ми. По-късно открих, че не съм забелязал, че най-после на обявата написа „ на германци ".

- И решихте да се обадите. Какво Ви сподели наемодателят?
- Не получих опция да се показва. Първият въпрос беше „ Чужденец ли сте? Откъде идвате? ". първо останах безгласен, а след това отвърнах: „ Обаждам се за жилището. Не знам какво общо има въпроса Ви и за какво произходът ми има значение ". И той затвори телефона.

Стоях с телефона в ръка и не знаех какво да направя. Тогава се сетих да помоля мои другари, които са германци, да се обадят. Исках да направя съпоставяне. Трима индивида позвъниха. И по този начин се убедих, че има нещо неправилно в този случай.

- Какво се е случило с приятелите Ви по време на диалога?
- Първият се е обадил, името му е немско, тъй че не е имало дълга полемика. Последвал е въпрос какво работи. Той е дал отговор, че работи в обществената сфера. Наемодателят е желал да знае в коя обществена сфера. Тогава моят другар е обяснил, че работи с мигранти. Наемодателят е отвърнал: „ Не, не, не. Тогава не става ". Той към този момент имал обществени служащи, които пускали хора в постройката, които били нежелани.

След това една жена се е обадила - също с немско име. Той се зарадвал и ѝ споделил „ Най-после германка се обажда ". Получил е доста позвънявания и то все от чужденци. Тогава дамата попитала „ Какво имате срещу тях? ". Той имал неприятен опит с чужденци, бил е даже ограбван от чужденци и по тази причина не желал повече такива. Тогава тя споделила: „ И моите родители имат сходен опит, само че не с чужденци, а с германци ".

На което той дал отговор: „ Както виждам, няма да се разберем ". Третият обадил се не загатнал, че има нещо общо с чужденци. И наемодателят му предложил час за оглед.

- И сте присъединили всичко това в жалбата до съда?
- Да, показах всичко това на съда, хората, които се бяха обаждали, ми пратиха разпечатка на телефонните си диалози.

- Как мина процесът?
- Процесът беше доста напрягащ. Не ставаше въпрос единствено за това делото да завърши с присъда, само че и да се обърне внимание на проблематиката, както и на моите права. Хората, които имаме опит с расизъм и дискриминация, мигрантите в Германия, нямаме единствено отговорности, имаме също и права. Затова се надявах, че в съда наемодателят ще може да види, че нещата при него не са както би трябвало, и може би ще се извини.

Или процесът да излъчи посланието, че сходни расистки визии и дейности не трябва да се повтарят. Но това не се случи. Той счита, че е в правото си да избира кой да наема жилището му, воден от расистки аргументи. Той няколко пъти показа пред съда расистки изрази и отзиви, част от тях доста обидни и унизителни. Беше доста неприятно да чуеш сходни неща в правосъдната зала.

- Коя част от аргументацията на присъдата е изключително значима за Вас?
- Особено значимо е решението, че наемодателят не може да продължи да се държи по този начин. Че не може да включва сходни расистки критерии в публикация. В противоположен случай го заплашват 250 хиляди евро санкция или шест месеца затвор. Това е една ясна и безапелационна присъда, която за мен е значима.

Важно е и следното: Тъй като наемодателят се опита да оправдае своите расистки критерии с престъпността измежду чужденците, съдията при произнасянето на присъдата сподели: „ Престъпленията се правят от хора, не от жители на страна ". Това беше едно ясно обръщение.

- Присъдата към момента не е дефинитивна. Какво ще извършите, в случай че упрекнатият апелира решението?
- Готов съм да продължа да се боря за правата си, в случай че той апелира присъдата.

Хамадо Дипама е роден в Буркина Фасо и от 2002 година живее в Германия. Той е член на Миграционния съвет на град Мюнхен и на Общността на задграничните, мигрантски и интеграционни препоръки в Бавария.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР