Чудя се дали не стигнахме в политически план до момента,

...
Чудя се дали не стигнахме в политически план до момента,
Коментари Харесай

Социолог: Може би е време да помислим за ново устройство на държавата

Чудя се дали не стигнахме в политически проект досега, в който се оказва, че сме влезнали в тунел без никакъв излаз. Ако е по този начин, може би би трябвало да се върнем обратно, към 90-те години и още веднъж да разгледаме въпросите, свързани с това по какъв начин се ръководи страната, какво е устройството й. 

Това разяснява в ефира на 7/8 тв социологът Юрий Асланов.

Единственият безотговорен орган в тази страна е Народното събрание, Народното събрание. Над него няма никой различен. И основната дума тук е " партия ". Партиите към този момент се усещат самодостатъчни, откакто се доберат до парламентарната власт. Оттам се разпределят всички значими неща. Много пъти гговорим, че центърът на властта у нас е държавното управление, само че то не би съществувало, в случай че не се поддържа от Народното събрание. Т.е. основната дума е партия, а партиите дотам атрофираха политическата система и обезцениха нейната демократична същина, че стигнахме досега, че към този момент не желаеме даже избори да има, тъй като ще стане отново същото. Това не е обикновено, разяснява той.

Друго би било, в случай че Народното събрание бе построен двукамерно - едната да е на общините, чиито членове се избират чисто мажоритарно, а другата - законодателна, нещо като сенат, с цел да има надзор, уточни той. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР