Чудотворната икона на Света Богородица Достойно есть е в Поморие. Тя

...
Чудотворната икона на Света Богородица Достойно есть е в Поморие. Тя
Коментари Харесай

Чудотворната икона на Света Богородица Достойно есть пристигна в Поморие


Чудотворната икона на Света Богородица " Достойно есть " е в Поморие. Тя е изложена за поклонение в манастира " Свети Георги Победоносец " до 16:00 часа през днешния ден, когато ще бъде пренесена в центъра на града.
Иконата напуща рамките на столичния храм " Св. Александър Невски " с позволение на Светия Синод и благословията на Негово Светейшество Български патриарх Неофит. Повод за това е откриването на Международния фестивал на православната музика в Поморие, носещ името на светинята. Фестивалът ще бъде публично открит на 7 юни от 17:00 часа. Началото му ще бъде обещано с литийно шествие, което ще тръгне от началото на основната пешеходна улица до входа на храм " Свето Рождество Богородично ", където ще бъде отслужен водосвет.
Чудотворната икона на Света Богородица „ Достойно есть ” е подарък на Българската православна черква от монашеството в Света гора, Гърция.
Българска телеграфна агенция напомня, че за първи път чудодейният облик на Божията майка идва в морския град през 2013 година, по самодейност на кмета Иван Алексиев. От тогава до през днешния ден посрещането на иконата се е трансформирало в неизменима част от фестивала.
След откриването на фестивала иконата ще бъде пренесена в църквата " Свето Рождество Богородично ". Тя ще остане там до 11 юни.
Иконата „ Света Богородица – Достойно есть “ е осветена в Света гора и е тъкмо копие на оригинала. Атонско поверие от X вeк споделя, че на 11 юни 982 година благоверен аскет се молел пред облика на Богородица. На вратата потропал пасажер. Отшелникът отворил и го поканил вътре. Двамата почнали да се молят, само че когато трябвало да възпеят Божията майка, пасажерът споделил на отшелника, че занапред тя ще бъде възпявана постоянно с „ Достойно есть ”.
За да увековечи чудните слова, гостът ги написал с пръст върху мраморна плоча, а тя поддавала под пръстите му като че ли била от восък.  От 11 юни 982 година до ден сегашен тези слова не са променяни:
„ Достойно е, в действителност, да Те облажаваме, Богородице,
постоянно блажена и пренепорочна и Майка на нашия Бог.
По-чтима от херувимите
и несравнено по-славна от серафимите,
нетленно родила Бог Слово,
същинска Богородица, Те величаем “
Пътникът, който оставил словата, бил самият Св. архангел Гавраил, изпратен да ги съобщи на християните. 
 

БТА>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР