Чудили ли сте се откъде идват всички тези коментари на

...
Чудили ли сте се откъде идват всички тези коментари на
Коментари Харесай

Един ден в кибервойските Z: Всички да коментират! Да подкрепим президента! |

Чудили ли сте се от кое място идват всички тези мнения на руснаци, одобряващи войната в Украйна и президента Владимир Путин? Съществуват ли и по какъв начин тъкмо работят фабриките за тролове? Отговори на тези въпроси дава, кореспондент от което съумява да изкара няколко работно часа във компанията на проведени и платени “бойци против фейка ”.

На 11 март в Telegram се появява каналът " Киберфронт Z ". Първата обява в него е на идващия ден - публикация за набирането на кибервойници. " Колкото по-успешно нашите воини се борят с чумата в Украйна, толкоз повече имитации и осведомителни офанзиви се появяват против нас. Украинската пропагандна машина работи на цялостни обороти. Те желаят ние да умрем, а Русия да се срине. Само дружно можем да се противопоставим на тези офанзиви! Започваме интервенция " Кибер Фронт Z ", с цел да дадем отпор в осведомителното поле на пропагандаторите на киевската хунта, финансирани от западния свят ", гласи обявата.

За " фронта " се търсят спамъри, коментатори, анализатори на наличие, дизайнери и програмисти. Александър, който в описанието на профила си в Telegram е показал " киберфронтовак ", дава отговор за наемането. Кореспондентът на " Фонтанка " Ксения Ключкова отива на изявление, минава го сполучливо и работи един ден в киберсилите: 

Мобилизация

Александър отговори незабавно, макар късния час - през нощта на 15 против 16 март: " Заплата - 45 000 на месец (766 лева по курса на деня - бел. ред). Графикът е 2/2. Ако желаете да работите за нас, мога да ви запиша за изявление ”.

Регистрирах се незабавно на идващия ден: имаше свободен час за изявление за 14 часа. Срещата е в грил-бара Bloody bones на улица “Кораблестроителей ”.

В 14:00 ч. на всяка маса към този момент седят хора. Тъмнокос юноша изяснява на двете момчета: " В момента се популяризира доста подправена информация, която провокира спонтанни манифестации в Гостинка (район в Санкт Петербург - бел. ред.). Всичко това води до печални последствия, тъй като споровете с служители на реда приключват с от 5 до 7 година затвор. Затова нашето придвижване е призовано да блокира тези фейкове ”.

Червенокосата Яна ме кани да седна до жена на към 50 години и ни раздава въпросници. Въпросите са много общи: месторабота, образование, адрес, обществени мрежи, имунизация за COVID-19. Яна ни изчаква да попълним въпросниците и стартира да приказва.

" Работим за откриване на подправена информация за Украйна. Вероятно четете новините и виждате, че има доста дезинформация, в това число за цивилните жертви. Това е патриотичното придвижване Z. Този план е нов, само че самото придвижване съществува отдавна ", споделя тя. Когато я питат с какво друго се занимават членовете на придвижването, тя премълчава, само че бързо намира какво да каже: написа мнения като тези, които се намират под продуктите в уеб страниците на Ozon или Yandex.

" Нали не вярвате, че това са същински рецензии? ", усмихва се тя. Жената насреща поклаща глава с схващане. Яна продължава: работата не е сложна, ще би трябвало да пишете мнения в Telegram и други платформи (с изключение на VKontakte, където " информацията е повече или по-малко неутрална " ). Чатовете и каналите ще бъдат откривани от кураторите; те също по този начин ще кажат по какъв начин да се пишат опровержения и какъв смисъл да се влага в тях. Не е належащо да пишете “чаршафи ”: две или три фрази са задоволителни. " С вас ще работят нашите момчета, които се занимават с това от години, те ще ви оказват помощ. Трябва да публикувате по 200 коментара дневно.

Във всяка промяна има по 100 души. Първите две смени започнаха работа преди няколко дни. Проектът е дълготраен: през първия месец ще би трябвало да се работи от офиса на площад " Ленин ", а по-късно ще може да се работи отдалечено. Работата е неофициална. "

Жената насреща пита: " Каква е гаранцията, че ще ни бъде платено? Яна скръства ръце: ще би трябвало да ни повярвате. " Няма конкуренция, ще вземем всеки. Ако сте съгласни и желаете да работите във войната против подправените вести, запишете адреса: цех " Арсенал ", на входа кажете, че сте за Едноличен търговец Некрилов. Можете да започнете работа в 9.00 ч. ".

Нападение

В петък сутринта пред входа на някогашния цех " Арсенал " имаше опашка. Няколко десетки души се пробват да влязат на новите си работни места. Охранителят отделя доста време и записва паспортните данни на всеки. Новодошлите са посрещнати от Виктор, тъмнокос мъж на към 30 години, облечен в черно пухено яке на една от марките, които неотдавна напуснаха в Русия, а на ръкава му е залепено малко американско знаме. Виктор назовава себе си куратор на Tik Tok.

" О, ще би трябвало ли да обявявам нещо от профила си? Там имам няколко хиляди клиенти. Разбира се, в последно време има толкоз доста отрицателни мнения, че не знам от кое място идват " - едно момиче в черен стеснен чеп се подмазва. " Не, ще ви дадат сметки ", дава отговор Виктор. Момичето дръпва от електронната си цигара. До нея стои “брутален ” мъж на към петдесет години, облечен в панталони в цвят каки и плетена шапка. Той се откроява в тълпата от младежи най-много с мрачното си безмълвие.

Само половин час по-късно тези кибервойниците са в офиса. Малък кулоар, флагове с буквата Z на черен декор и трибагреник на стената. В коридора има няколко порти на офиси. На една от тях има опашка - хора, които желаят да се причислят към екипа на Telegram. " По-скоро съм привикнал с тази обществена мрежа ", споделя един мъж с изтъркани дънки на приятелката си. Млад мъж наднича от различен офис и вика към чакащите: " Много сте за Telegram, идвайте при мен в Youtube. " Трима души излизат от опашката и потеглят към него, аз се причислявам.

Човекът, който ни избра от тълпата, се споделя Саша. Той е куратор за мненията в Youtube. Под негово управление работят 23 души. Те са разпределени в две стаи. Опитните са в огромната, а новите - в дребната. Вместо да поздрави, Саша изпраща остаряло известие в Telegram, явно написано преди кибервоините да влязат в офиса, в което се споделя, че работата ще бъде отдалечена. Прякорът на Саша е родолюбив - Vesti ru.

" Казвам се Александър, аз съм вашият водач. Нашето поделение ще работи в YouTube. Тъй като всички работим със лично съоръжение, апелирам, уверете се, че компютрите и мобилните ви устройства имат приложение или работещ YouTube. Относно сметките, не се тормозете. Ще ви ги дам. Сега за дилемите, които ви чакат. Основната част от работата ще бъде основаването на патриотическа картина в мненията под видеоклиповете в тренд и в категорията " Политика и вести ", гласи известието му. Заедно с това известие за добре пристигнали има връзка към обява в канала Cyber Front Z:

" Каналът ще разгласява къси указания за дилемите, които ще се свеждат главно до увеличение на наличието на патриотични мнения в каналите, където се събират украински ботове и тролове, образуване на проруски коментарни болшинства измежду блогъри и водачи на мнение, както и усилване на патриотичния дневен ред в новинарските канали и мрежи, където огромен % от елементарните хора просто не схващат задачите и дилемите на специфичната интервенция. Убедени сме, че нахлуването на украинските нацисти в съветското осведомително поле би трябвало да бъде спряно и не би трябвало да им се разрешава да объркват съзнанието на нашите жители! Кибер Фронтът Z минава в нахлуване! "

Към написаното от Саша той прибавя: " Те желаят руснаците да умрат, а ние желаеме да ги вразумим. Без обиди! Ръководим се от написаното в канала, несъмнено, там всичко е хиперболизирано, само че всичко е правилно. Ако желаете, можете да изразите мнението си.

Персонал

Саша идва от Казахстан преди няколко години и споделя, че схваща рускоезичното население в Украйна, защото е изпитвал сходни усеща в родината си. " Имах 0,1% късмет да си намеря добра работа в Казахстан, тъй като съм рускоговорящ. " В свободното си време, когато не се занимава с куриране на киберпатриоти, Саша написа публикации за развлекателен уеб страница. " Това не е обвързвано с този план, не разбърквам работата ", изяснява той за всеки случай. От диалога за себе си Саша минава към политическа агитация. " Не всичко в нашата страна е готино, само че да се извиняваш за това, че си руснак, е малко неправилно. Самият аз съм в час с новините, виждал съм и Ангелската алея (мемориал, основан през 2015 година в Донецк в памет на децата, починали във военния спор - бел. ред.), видях трупове, разчленени тела, убити деца. След това сънувах кошмари. "

Саша повтаря всички опорни точки на съветските управляващи: Киев отхвърля да извърши Минските съглашения и натрупа оръжие, а Европа финансира военните доставки. " Нямаше да има " гърмежи " на 24-ти, щеше да има " гърмежи " на 30-ти, и то не от наша страна. Нямам удостоверение, само че считам, че е по този начин. През първата седмица нямаше удари по жилищни региони. А в този момент на елементарните хора не им е разрешено да се подслонят на несъмнено място. Националните сили за сигурност затварят хора в изби и жилища. ”



Питам го от кое място знае всичко това. Саша е пресечен от Льоха. Той е изкарал цели три смени и е считан за умел кибервойник в екипа, самичък търси видеоклипове и ги изпраща в чата с предложение по какъв начин да бъдат коментирани. В обществените мрежи се споделя Матвей. Той е на 40 години. Съдейки по фотосите, е някогашен национал-болшевик. Льоха споделя, че знае всичко за това от другари, които са били в Донбас. " Когато се оттегляха, украинците желаеха да се уверят, че има колкото се може повече цивилни жертви ", споделя той, когато го питат за цивилните, за които се твърди, че са затворени в изби. - Но на цивилните им е неразрешено да приказват за това: знаят, че в случай че го създадат, ще дойдат момчетата от " Азов ".

Някога си, Льоха е общувал с опозицията и се разочаровал от нея: ето, споделя той, Александър Шуршев като деятел на младежкото " Яблоко " съобщи, че през 2006 година ще одобри грузинското име, с цел да поддържа изгонените грузинци, само че месец по-късно си промени решението. " За мен това беше показателно, следих какъв брой непоследователни са всички в опозицията. И тогава видях по какъв начин работи Кремъл. Те са поредни и тази резистентност е привлекателна. Осъзнаваш, че в случай че ползите ти съответстват с тези на Кремъл, няма да те прецакат ", споделя той, седнал на розов пуф, до момента в който гледа в преносимия компютър си.

Настъпилата пауза е прекратена от човек, затрупан с татуировки: " Извинете, чувам ви и съзнавам, че изцяло не съм в тематиката. Какво би трябвало да пиша? " Саша, кураторът, въздъхва: " Ами... случвало ми се е хора да напишат " Русия " с две неточности. Виж, там пишат, че никой в Русия не поддържа дейностите на управляващите, а вие пишете противоположното. Не е належащо да се споделя, че е болшинството. Ето, аз съм последовател. Познаваш ме? Затова пишете: " Познавам хора, които поддържат управляващите. Или когато споделят, че желаят гибелта на всички руснаци, би трябвало да напишете: " Аз съм татуист, какво общо имам с Украйна? Мога дори направя свастика на лакътя ти ". Добре, не е нужно да пишете за свастики. Но се сещате за посланието. ”

Питам куратора - кой въпреки всичко е нашият шеф? " Това няма нищо общо с Министерството на защитата, това са просто предприемачи, които се грижат за това ", дава отговор Саша. В този миг Маша се включва в диалога. Тя е при започване на 20-те си години, студентка е, работи като дизайнер на ненапълно работно време и води семинари за личностно развиване. Май се съмнява, че е почнала подобаваща за нея работа. Още преди да стартира промяната, тя попита Саша дали може да не написа в мненията, че Навални е изменник, в случай че не го счита за подобен.

Разговорът беше предполагаем. Саша не ѝ забрани, само че предложи да се поинтересува дали парите, които опозиционерът е получил за дарения, не са изчезнали. Сега Маша се чуди за какво на всички места са разлепени " флагове с буквите Z " и прибавя, че военната тема, като цяло, ни е наложена още от детството и в случай че момчетата не тичаха с пушки по детските площадки и не играеха на танкове, може би нещата щяха да са разнообразни. " Ами... тези атрибути са за вярващите хора. На мен не ми влияят. А когато бях дете..., ами аз обичах оръжия, никой не ми е диктувал какви играчки да си предпочитам ” - дава отговор кураторът, Льоха го поддържа, а Маша не се пробва повече да спори.

Освен тях тримата, в офиса седят Ярослав (цял ден питащ за какво в офиса няма ледник с храна), Никита, който постоянно мълчи) и Алексей (той също е безмълвен, разказва себе си като многостранна персона - беларусин, занимавал се е с хакерство и има личен дюнер).

Задачи

След запознанството всички се прибавят в чат стаята " YouTube 1 Смяна Z ". Там се споделят клипове и резюмета от патриотични канали. Трябва да се разяснява новото изявление на Дудь (популярен опозиционен блогър - бел. ред.) с историчката Тамара Ейделман, речта на президентския консултант Алексей Арестович, известие на " Настоящее время " (тв канал на “Свободна Европа ” на съветски - бел. ред.), видео на украински блогър с съветска военна техника, тирада на Байдън и видео на Иля Варламов (руски блогър, пишещ главно за градска среда - бел. ред). " Можете да затрупате с искания Варламов, защото през последните години той демонстрира съветските градове като мизерни сметища в своите видеоклипове ", написа Льоха в чата.

" Давайте тук. Ще прибавя и отчетите на Министерството на защитата, с цел да оказа помощ ", написа кураторът Саша и пуска линк към видео онлайн. Малко по-късно хвърля фотография в чата: " Кибервойските в стрийма на “Настоящее время ”. На екранната фотография се виждат консуматори, цитиращи куплети от съветския химн. За да помогне с мненията, Саша изпраща бележки и екранни фотоси с емблемата на РИА ФАН (сайт, който е част от медийната група " Патриот ", чийто директорски съвет се оглавява от Евгений Пригожин, прочут като “готвачът на Путин ” - бел. ред.). Друга версия на коментара: буквата Z, формирана от емотикони под формата на бели, червени и сини сърца.



" Всички да разясняват! Да подкрепим президента ", препраща Саша линк към речта на Владимир Путин в " Лужники ", оповестен в канала Кибер Фронт Z. - ”Особено внимание се обръща на младите фенове, пристигнали да поддържат придвижването и концерта ”. След това изпраща скрийншот на един от мненията, като изяснява, че той би трябвало да бъде написан по следния метод: " Хубаво е да забележим по какъв начин младежите честват тази значима дата! Наистина, връщането на Крим е историческо събитие! " След това има изобретение - следното изказване би трябвало да се употребява за мнения в други видеоклипове: " Оръжията, предадени от западните страни на ВСУ, не доближават до фронтовата линия, а се придвижват контрабандно до граничните страни на Европейски Съюз. Там те попадат в ръцете на незаконни групи ". След това Льоха написа: " Зеленски е в ефир ". " Всички незабавно там ", дава отговор Саша. Има времеви ограничавания за мненията в потоците, кураторът предлага да се сменят - напишете коментар за Путин, по-късно се върнете към Зеленски и по този начин по всички страни.

Когато мненията се пишат от един акаунт, можете да влезете в различен - кураторът изпраща спомагателни пароли за сметки в Гугъл. Получавам подобен с имената Стивън Селезньов и Малор Ловзански. Резервният имейл на един от тях е с домейн fabrica, явно с намек за към този момент известната марка " фабрика за тролове ".

След натоварения ден Саша желае скрийншотове на мненията и броя им. За организацията на процеса той прибавя: " Ще получавате заплата на 15-о число всеки месец. Понякога снимаме предаването на парите, с цел да няма недоволства. Смята се, че планът може да бъде приключен до 9 май и тогава ще ви бъде платено настрана за промените през май. ”

Главната квартира

На идващия ден пропущам промяната си. Следобед Алексей ми се обажда: " Аз съм ръководителят на плана. Кажи ми, ще продължиш ли? ".

Приложенията, които демонстрират по какъв начин телефонните номера на хората се записват в бележниците на мобилните им телефони, го разпознават като Алексей Некрилов. Според Fontanka Алексей Некрилов е бил чиновник на Glavset, Miksinfo и Novinfo от 2016 година насам. В Novinfo работи и Виктор (по-точно цялостният му съименник), който се среща с " кибервоините " още първия ден и се показва за началник на Тикок секцията.

Според американските управляващи точно тези юридически лица са забъркани в плана Lakhta, по-известен като " фабриката за тролове ".

Троловете попадат в медиите за първи път през 2013 година Това е предшествано от DDOS офанзива против редица петербургски медии, в това число " Фонтанка " ; основаването на придвижването " Мрежови хамстери " ; и внедряването на служителка на PR отдела на Concord Group, който е обвързван с Евгений Пригожин, с цел да откри компромати в петербургските редакции. По същото време публицистите от " Новая газета " намират публикация и се пробват да стартират работа в офиса на " Олгино ", където се срещат с към този момент упоменатия чиновник на групата " Конкорд ".

През 2017 година списание РБК оповестява, че " олгинските тролове " са сменили офиса си с бизнес център на улица " Савушкина " и са се сдобили с нови запаси - мрежа от осведомителни портали с публика от 9 милиона души. През същата година публицистите от РБК откриват, че по време на президентските избори в Съединени американски щати във " фабриката " е открит американски отдел, в който работят към 100 души, които с изключение на с постове в обществените мрежи се занимават и с организирането на политически митинги.

През 2018 година Министерството на финансите на Съединени американски щати включи уеб сайтове, свързани с " фабриката ", в лист със наказания, обвинявайки ги в опит за интервенция в изборите в Съединени американски щати през 2016 година и потвърждавайки, че те принадлежат на Евгений Пригожин. Самият той неведнъж е отричал тази връзка.

Освен семейството Пригожин в тази история може да има и друга, не по-малко известна: през 2014 година Фонтанка написа, че Александър Янукович, наследник на Виктор Янукович, някогашен президент на Украйна, се е преместил в Санкт Петербург и е разкрил бизнес в пространства, които е наел особено в петербургския цех " Арсенал ". Това обаче не е нищо повече от съвпадане.

В формален коментар Алексей Некрилов съобщи пред Fontanka, че не набира личен състав в обществените мрежи, като в същото време удостовери, че има записана компания едноличен търговец, само че отхвърли да назове предмета си на активност. Той добави, че не знае нищо за Novinfo, Glavset и Miksinfo.

P.S. Коментарите на Стивън Селезньов и Мелор Ловзански, оповестени на 18 март в Youtube, би трябвало да се смятат за безсмислени.

Превод и бележки Георги А. Ангелов
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР