Чудили ли сте се някога защо буквите на клавиатурата са

...
Чудили ли сте се някога защо буквите на клавиатурата са
Коментари Харесай

Знаете ли защо буквите на клавиатурата имат тази подредба?

Чудили ли сте се в миналото за какво буквите на клавиатурата са подредени по този чудноват метод, а не да вземем за пример по азбучен ред? Логиката следва, че в случай че буквите са подредени по естествения си ред ще ни бъде доста по-лесно да пишем, тъй като (предполага се) знаем писмеността. Всъщност, първоначално е било точно по този начин.
Стандартните латински букви, които имаме на клавиатурите са взаимствани от пишещите машини. Те се появяват през 20-те години на 19 век и въпреки да е остаряла технология, някои хора избират да пишат към момента на тях.
Дейността на пишещата машина е напълно механична. Когато се натисне някой клавиш, той придвижва чукче с отлята матрица на съответната писмен знак, която се отпечатва върху хартията. Чукчето удря по напоена с мастило лента и чудото се случва.
През първите години след появяването си, пишещите машини и азбучния ред вървят ръка за ръка, само че доста бързо скоростта на писане се е нараснала. Много от чукчетата не успявали да се върнат бързо на мястото си и непрекъснато се удряли едно в друго. Много от най-използваните букви в британският език се намират покрай една до друга, което е повода за неработещия азбучен ред.
Това бил огромен проблем за производителите на пишещи машини и е трябвало бързо да намерят решението му. Те съставили клавиатура, в която най-срещащите се букви в текстовете били сложени по този начин, че да са по-далече от показалците на ръцете. По този метод се е стигнало и до известната сега QWERTY клавиатура.
В днешните компютри няма проблем с удрящи се букви, само че подредбата е останала. тя се счита за комфортна и минимум изморителна при бързо и дълго писане.

The QWERTY layout of your keyboard may seem random, but it isn`t. Here`s the story behind this design https://t.co/X8L9I2SoPY pic.twitter.com/bsv7Mpc9Wc
— CNN (@CNN) November 17, 2016

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР