Чудили ли сте се някога от къде идва пяната в

...
Чудили ли сте се някога от къде идва пяната в
Коментари Харесай

Странна и недобре позната форма на живот контролира океаните

Чудили ли сте се в миналото от къде идва пяната в океана? Или за какво морето наподобява кристално някои дни и зелено, кафяво и даже розово в други дни?

Или пък от кое място рибите си набират нужните субстанции, с цел да роизведат толкоз известните омега-киселини? Е, отговорът на всички тези въпроси е един: планктонът.

Планктонът са организми, които обитават всички водни басейни – от езерата до океаните. И ние постоянно считаме, че моретата и океаните се преобладават от рибите, акулите и китовете. Но в действителност, микроскопичният планктон, доста постоянно даже едноклетъчен, е същинският мотор на живота в океаните на Земята.

Под вълните на океаните живее една група миниатюрен планктон – миксотроф, която комбинира детайли както от растителния по този начин и от животинския планктон.  И техния метод на хранене може да даде много хрумвания за цели поредици от романи на ужасите.

Те са като дребни трифиди (фантастични растения, които нападят Земята във фантастичния разказ Денят на Трифидите ), които заобикалят живата плячка, изсмукват вътрешностите й, отравят я, пробиват я, карат я да експлодира и крадат и употребяват нейните елементи.

Те могат да убият цели екосистеми за часове и по-късно цветът на водата се трансформира. Но те също оказват помощ да се балансира атмосферата на Земята и оказват помощ за развиването на разнообразни риби от сериозни интервали на техния живот. 

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР