Чудеса не спират да се случват в селото на Капитан

...
Чудеса не спират да се случват в селото на Капитан
Коментари Харесай

Чудеса се случват в родопско село, болните се изцеляват

Чудеса не стопират да се случват в селото на Капитан Петко челник. Древно вярване гласи, че в случай че болен човек остави на дърво в близката гора дрехата си, там ще останат и заболяванията и проблемите му. 

Преди това обаче би трябвало да извърши ликвидиране и да премине през серия от ритуали, включително и да стигне пешком или да бъде занесен до чудодейната гора с облеклата. 

Селото обаче не е добре познатото от туристическите направления Крибул, само че отново се намира в този регион и се назовава Долен, среща се в община Сатовча. Викат му селото на Петко челник, тъй като преди време тук е сниман филмът за него, в който основната роля извършва Васил Михайлов. В Долен е непокътната и къщата на екранния челник, в която са правени огромна част от фотосите. Иначе селото е архитектурен резерват в Западните Родопи, на 28 километра от Гоце Делчев. Резерватът обгръща няколко десетки здания, които са монументи на културата и в действителност са така наречен Задна махала. Характерни за къщите в Долен са издадената част от горния етаж и украсата с дърворезба по таваните. 

Сред забележителностите в селото е и църквата " Св. Никола “, издигната през 1834 година, която впечатлява с иконостаса и иконите си. Самата черква се счита за чудодейно място. Там постоянно се молят поклонници от цялата страна, някои идват чак от Америка и Австралия. Американско семейство преди години пристигнало, дарило храма, молило се всеки ден по няколко пъти на иконите, най-много на Дева Мария. И след 17 години безплодни опити да си създадат детенце най-после го заченали точно в Долен, споделя " Ретро бг ".

Местните описват и още голям брой истории за чудотворните свойства на иконите в черквата. Самата камбана няколко пъти е била крадена в новото време. Накрая доленци събират средства, събират си и медените съдове, като ги дават за претопяване и вършат нова, която е два пъти по-тежка и с два пъти по-хубав по техните думи тон. 

От антични времена в Долен битуват поверия, че горите и чукарите към селото се населяват от духове и лековити естествени сили. Но някои от тях са рискови и могат да вземат живот със същата мощ, с която подаряват още дни. Наоколо има голям брой антични находки още от тракийско и по-новото римско време. В средата на предишния век селото е процъфтявало, имало над 2800 поданици, през днешния ден са към 300 – гледали са се над 50 000 овце от неповторима локална порода. Във всяка къща на отвесни станове са се тъкали вълнени покрови. Някога на пазара в Долен са идвали търговци, някои даже с камилите си чак от Египет. Долен е ситуирано на 1000 метра надморска височина, името му идва от дол, тъй като е закътано сред върховете в близост.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР