Чудели ли сте сте от къде идва названието на Рождество

...
Чудели ли сте сте от къде идва названието на Рождество
Коментари Харесай

Знаете ли защо празникът се нарича Коледа

Чудели ли сте сте от къде идва названието на Рождество Христово - Коледа?

Има разнородни хипотези по тази тема, ето и някои от тях. Славянското название на Коледа има национална етимология, която се свързва с богинята Лада, единствено че това разяснение няма невероятен авторитет. Най-достоверно, фактологически прилича обяснението, че " кало календе идва от римските календи - празници, които са се чествали края на декември и началото на януари.

Във всички тези празници има много детайлности, единствено че след календите е започвал новият публичен живот - събирали са се новите консули. С новата година се свързва започването на новия публичен живот, защото концепцията е, че светът непрекъснато се обновява и се прави едно циклично повторение на всичко. Мирча Елиаде има хипотеза, че митическото мислене има Платонова структура.

Платонова структура на митологическото мислене извежда концепцията, че митът приказва за основаването на света. Светът е бил учреден от нищото и започва да се развива. Всяка година се разиграва този сюжети - човешкият живот минава през хаоса и по-късно порядъкът се възстановява още един път. Всичко в света би трябвало да премине през този хаос, за да започва новото начало. Краят на остарялата година и свършек на остарялото - на целия стар живот- затова се изхвърлят много неща - за да се започва на чисто и на ново.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР