Чубрицата е една от най-популярните подправки в българската кухня. Тя

...
Чубрицата е една от най-популярните подправки в българската кухня. Тя
Коментари Харесай

Вълшебната чубрица прави чудеса за здравето

Чубрицата е една от най-популярните подправки в българската кухня. Тя е една от обичаните подправки на разнообразни култури още в Древен Рим. Причина за това е пиперливия ѝ усет, сходен та този на индийския пипер. През Средновековието чубрицата даже се е употребила за подправяне на кексове и други сладкиши.

Но приложението ѝ напълно не се изчерпва единствено с кулинарията. Чубрицата е билка, която има голям брой и най-разнообразни изгоди за здравето. Употребяват се както пресните, по този начин и изсушените листа, написа обстоятелства.бг.

Тя съдържа етерично масло, слузни съставки, горчиви субстанции, танин, а в пресните листа се съдържа витамин С и каротин. Ето какви изгоди за нашето здраве се крият в ароматното растение:

Българската национална медицина предлага чубрица за хора с високо кръвно налягане, главоболие, виене на свят, сърцетуптене, повръщане. Тя подтиква секрецията на злобен сок и по този начин усилва апетита и усъвършенства храносмилането. Чубрицата оказва помощ и при отичане на корема. Именно поради способността ѝ да подтиква активността на стомаха и червата, с нея се подправят мъчно смилаеми храни – фасул, леща, грах, меса, зеле, картофи.

Има свойството да прочиства организма, а това се отразява върху бъбреците, жлъчния мехур и на лимфната система. Освен прочистващи свойства, чубрицата има и спазмолитични качества. Ето за какво участва като съставна част в лекарствени препарати, които оказват помощ за оправянето с чревни и жлъчни конвулсии.

Билката има и удобно деяние върху пикочно-половата система. Тя спомага за нормализирането на менструалния цикъл при дамите и за потенцията на мъжете.

В състава на чубрицата е открито съществуването на антидепресанти. Затова се счита, че оказва помощ при меланхолия, подтиква мозъчната интензивност и обезпечава прилив на сила.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР