Chrissy Teigen, Natasha Rothwell запретват ръкави, за да обърнат внимание на заплатите на работниците в ресторантите

...
Няколко звезди отделиха време тази седмица, за да се съсредоточат
Коментари Харесай

Няколко звезди отделиха време тази седмица, за да се съсредоточат върху кауза, която получава значително по-малко внимание от поразителните актьори и писатели – по-конкретно ниското заплащане и условията, пред които са изправени огромното мнозинство от ресторантьорските работници в САЩ.

Криси Тейгън и Джейми Лий Къртис бяха само две от познатите лица на събитието One Fair Wage в Западен Холивуд в четвъртък вечерта, където облякоха престилки и размахаха бележки, за да приемат поръчките на посетителите и да им сервират напитки и храна в популярния мексикански веган ресторант Gracias Madre.

Целта: да се повиши осведомеността за подминималната заплата, която все още печелят много ресторантьорски работници, умопомрачителните 2,13 долара на час на федерално ниво, разрешени от закона поради спечелените бакшиши отгоре, но в действителност число, което държи много ресторантьорски работници и други доста под прага на бедността.

Къртис нарече момента „сезонът на работника“, като се позова на двойните холивудски стачки, стачката на автомобилните работници, както и тежкото положение, пред което са изправени работниците с минимална и под минималната заплата. Тя нарече последната група „мнозинство (което е) недостатъчно обслужено, недостатъчно хранено и недостатъчно платено и просто е време“.

Наташа Ротуел, която стана известна благодарение на сегашната си емблематична роля като обсадена хотелска уелнес работничка Белинда в сезон 1 на „Белият лотос“, нарече заплатата от $2,13 „отвратителна“.

„Мисля, че когато сте в ресторант, осъзнавайки, че хората, които носят храната, пълнят водата, са хора, които имат живот и нужди, които трябва да бъдат посрещнати, и финансови нужди, които трябва да бъдат посрещнати “, каза номинираният за Еми актьор пред CNN. „Нашата отговорност като колектив е да се уверим, че те получават това, от което имат нужда.“

Джейми Лий Къртис (горе вдясно) на One Fair Wage Fundraiser в Gracias Madre на 21 септември 2023 г. в Западен Холивуд, Калифорния. Джейми Лий Къртис (горе вдясно) на събитието One Fair Wage Fundraiser в Gracias Madre на 21 септември 2023 г. в Западен Холивуд, Калифорния. Марк фон Холдън/Variety/Getty Images

След като преди това е работила в McDonald’s, Blockbuster и Target, преди актьорската й кариера да тръгне, Ротуел също споменава своя герой Белинда.

„В ролята на емблематичен герой, който е в сферата на услугите и е пренебрегван, е изключително важно да се осъзнае какво означава това за цветнокожите жени“, отбеляза тя.

One Fair Wage посочва как подминималните заплати влияят върху работна сила, която е 70 процента жени и 43 процента цветнокожи.

Тейгън, която преди това е работила като сървър („в късните, страхотни, Hooters на Нюпорт Бийч“, каза тя), си спомня „да се справяте с едни и същи заплати ден след ден“ и как „разчитате единствено на влакче в увеселителен парк, което е бакшиши.

„Сега за мен е важно да дам на същите тези хора уважението и достойнството, което заслужават, като могат да се приберат у дома и да изхранват собствените си семейства с издръжка и да мога да обърна внимание на несъответствието, което се случва в тази индустрия. ”

„Мисля, че много хора не са чували за думата „под минималната“ заплата“, каза още Тейгън. „За много хора минимум означава думата минимум, както би трябвало. Фактът, че има долу, е отвратителен. Тези хора са хората, които работят почивни дни. Нощувки. Нощите, които са специални за нас, нощите, които създават спомени.”

В момента само осем щата в страната плащат на всички работници минимална или по-висока заплата, сподели Тейгън. One Fair Wage се опитва да промени това и да премахне федералната подминимална заплата.

Що се отнася до бакшиша в ресторантите, всички интервюирани звезди подчертават колко е важно да се дава добър бакшиш, но носителят на Оскар Къртис се откроява.

„Аз съм чудовищна бакшиш“, каза тя. „Харесвам 100-150% бакшиш. Разпространете го наоколо!“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР