Чрез своите дирекции Бюро по труда до 29 септември Агенцията

...
Чрез своите дирекции Бюро по труда до 29 септември Агенцията
Коментари Харесай

Агенцията по заетостта предоставя финансова подкрепа за работодатели и безработни до 29 септември

Чрез своите дирекции „ Бюро по труда ” до 29 септември Агенцията по заетостта дава финансова поддръжка за работодатели и безработни лица, оповестиха от организацията към Министерството на труда и обществената политика. Възможностите за това са избрани в Националния проект за деяние по заетостта, признат предходната седмица с решение на държавното управление.

С оповестените средства ще бъде подкрепена заетостта на близо 630 безработни хора от уязвимите групи на пазара на труда – 250 безработни с трайни увреждания, 106 безработни в предпенсионна възраст, 262 души с регистрация в бюрото по труда повече от шест месеца, безработни до 24 години или над 50 години, или с главно и по-ниско обучение, се споделя в известието. Това е късмет за хората, останали отвън пазара на труда, да намерят своето трайно работно място, като се включат в субсидирана претовареност посредством съответна стратегия или мярка, в чийто обсег и целева група попадат.

Чрез Националния проект за деяние по заетостта се финансират и декларирани от работодателите образования на безработни лица за наемането им на работа по добитата специалност, както и на заети лица в микро-, дребни или междинни предприятия. С оповестените свободни средства могат да се финансират професионални образования на близо 80 безработни лица и образования по основни компетентности на 276 заети лица.

До 2 октомври Съветите за съдействие към дирекциите „ Бюро по труда ” ще оценят по одобрена методика подадените поръчки от работодателите, като до един месец по-късно утвърдените работодатели би трябвало да назначат на работа определените от тях безработни лица.

Агенцията по заетостта дава и финансова поддръжка, с цел да подтиква предприемачеството на безработните. Те могат да получат средства за започване на личен бизнес въз основа на утвърден бизнес план посредством приемане едновременно на полагащите се парични компенсации при безработица или възобновяване на направени разноски до пет хиляди лева за пускане на бизнеса. И при двете ограничения се дават и други, съпътстващи началото, услуги.

Всяко бюро по труда в страната разполага със средства по част от стратегиите и ограничения, предоставящи преференции на работодатели или безработни. Актуалните благоприятни условия за кандидатстване по тях са оповестени на интернет страницата на Агенцията по заетостта, в графа „ Обяви за финансиране по райони ”, структурирани за всяка от деветте Регионални служби по заетостта в обособени подрубрики, надлежно за работодателите и за безработните. Свободните средства са оповестени и на осведомителното табло във всяко едно бюро по труда, където може да се получи и цялостна информация за опциите, реда и изискванията за даване на преференциите.

Бюджетът на Плана по заетостта за 2023 година е 73 млн. лева В резултат от осъществяването на заложените в него действия се чака средногодишната стойност на безработицата в България да се намали до 4,1% от стопански дейното население.

Включените в стратегии за претовареност безработни на цялостен работен ден ще получават трудово заплащане от 780 лева, което ще се субсидира от страната. Субсидия със същия размер ще получават и работодателите, наели безработни по ограничения от Закона за поощряване на заетостта. Трудовото заплащане на младежите, включени в стратегия „ Старт на кариерата “ ще се увеличи от 860 лева на 920 лева.

Увеличават се и заплатите на наетите по националната стратегия „ Активиране на неактивни лица “. Възнагражденията на младежките посредници към общините ще се покачат на 950 лева, на психолозите и мениджърите на случай - на 1070 лева, а на ромските посредници - на 950 лева На 820 лева се усилват и заплатите на наетите висшисти по стратегиите „ Помощ за пенсиониране “ и „ Мелпомена “, както и по Националната стратегия за образование и претовареност на хора с трайни увреждания.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР