Чрез служител на МВР, който се е представил за клиент

...
Чрез служител на МВР, който се е представил за клиент
Коментари Харесай

Полицай под прикритие разкрил група за фалшиви ТЕЛК решения

Чрез чиновник на Министерство на вътрешните работи, който се е показал за клиент на проведена незаконна група за издаване на подправени ТЕЛК решения, минал е през цялата верига на тази незаконна услуга и е платил желаните суми, обезпечени от Министерство на вътрешните работи, е разкрита активността на тази група.

" Този чиновник на Министерство на вътрешните работи е платил капаро, последна сума и е получил решение на ТЕЛК, че е с 50 % неработоспособност, само че той е здрав ". Това сподели на брифинг в Специализираната прокуратура /СП/ заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Той изясни, че по този метод е разкрита активността на проведената незаконна група от трима лекари и медиатор, като от ГДБОП са открити данни за над 100 случая за издадени на подправени ТЕЛК решения от групата в София.

Настоящото досъдебно произвеждане е формирано с разпореждане на прокурор при Специализираната прокуратура от 28 юни 2019 година То е формирано във връзка на сезираща информация от ГДБОП с задоволително данни за проведена незаконна група, настояща от началото на 2019 година на територията на София.

Спецоперация в София: Душат за измами с ТЕЛК

Групата е основана за осъществяване на корупционни и документни закононарушения, свързани с придобиването на степен на неработоспособност от ТЕЛК комисиите, сподели представителят на СП Сийка Милева. Тя посочи, че в групата са трима лекари, двама от тях са ръководители на ТЕЛК комисии - едната е в 28-омо ДКЦ, а другата е във Втора многопрофилна болница за интензивно лекуване в София. Третият доктор е психиатър и е шеф на медицински център.

Основната роля в незаконната активност е имал медиаторът сред лекарите и хората, които са желаели да се снабдят с подправени решения от ТЕЛК.

" Това е лице от български генезис, осъждан е и е престъпно проявен. Легално той се занимава с търговия в магазин за облекла на територията на Женския пазар ", изясни Милева.

Тя заяви, че хората, които са се възползвали от услугите на проведената незаконна група, не са били преглеждани, а лекарите " установявали " в експертните изводи диагнози, от които " лицата въобще не са страдали ".

Услугата, която се заплащала, варирала по сделка и е била сред 1000 и 3000 лв., осведоми Сийка Милева.

Тя посочи, че първо се е плащала предплатена вноска, а при приемането на подправеното експертно умозаключение се е плащала и останалата сума. Има и случаи, при които " лицата фиктивно са били настанявани в психиатрични и в други отделения за да получат медицински документи, с цел да може да бъде вдигнат процентът на неработоспособност ", разгласи представителят на СП.

Вчера бяха осъществени дейности по следствието под надзора на Специализираната прокуратура, в изискванията на необходимост, и бяха направени претърсвания и изземвания на 12 адреса. Това са адреси, които са населявани от членовете на проведената незаконна група, както и употребените от тях служебни адреси в болничните заведения, заяви Милева, представена от Българска телеграфна агенция. Тя посочи, че са конфискувани доста медицински документи, копия на персонални карти, празни бланки за заявки до ТЕЛК, както и персонални данни на лица и избрани суми против тях.

" Вчера бяха арестувани четири лица, на които повдигнахме обвинявания, взети са им ограничения за неотклонение за 72 часа ", сподели наблюдаващият прокурор по делото Евгения Деянова.

Тя добави, че на следващия ден пред Специализирания съд ще бъде импортирано искане за разглеждане на настояването за взимане на непрекъсната мярка за неотклонение на четиримата арестувани.

" Лицата са привлечени за присъединяване в проведена незаконна група от началото на януари тази година до през вчерашния ден, в това число. Целта е била настояването и приемането на непозволени облаги - парични суми /подкупи/, за обезпечаване на експертни решения за над 50 % неработоспособност ", изясни Деянова.

Участниците в групата се познават отдавна, само че евентуално ще има и други хора, които ще бъдат привлечени под отговорност, сподели Любомир Янев - заместник-директор на ГДБОП.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР