Чрез програмата ще могат да се реновират спортни обекти, държавна

...
Чрез програмата ще могат да се реновират спортни обекти, държавна
Коментари Харесай

Асен Василев учи спортни директори и Бербатов как да се инвестира...

Чрез програмата ще могат да се реновират спортни обекти, държавна и общинска благосъстоятелност, както и да се изградят нови обекти, като общият обезпечен обществен финансов запас по нея е 10 000 000 лева

 

Представянето беше направено от министъра на финансите Асен Василев и министъра на младежта и спорта Димитър Илиев, като присъединяване взеха представители на обединените спортни клубове, регистрирани в Министерството на младежта и спорта. На презентацията от футболните клубове участваха изпълнителните шефове на ЦСКА - София и Левски - Филип Филипов, Стоян Орманджиев и Даниел Боримиров, както и консултантът на ЦСКА 1948 - Валентин Михов.

 

Там бяха още Димитър Бербатов и Михаил Александров, както и представители на Общо събрание на колегиите ЦСКА, Левски, Славия и Академик.

" Крайно време е спортът в България да спре да се финансира по благосклонности, а да стартира да се финансира по правила. Правилата са направени по този начин, че за всеки лев, който клубовете си обезпечат и решат да го влагат в спортна инфраструктура, страната влага един лев дружно с тях. Това ще помогне по три метода. Първо - клубовете, които имат повече почитатели и спонсори, ще получат и повече финансиране. Второ - когато половината пари са на клуба, съм сигурен, че ще бъдат изхарчени рационално. Трето - това ще махне опитите да се въздейства политически на клубовете през формата и метода на финансиране. Средствата, които клубовете заявят, поемам уговорката да бъдат обезпечени от страната. Това се отнася за всички спортове. Най-накрая запас в спорта би трябвало да се дефинира от почитателите, а не от страната. Това е задачата на тази стратегия. Тази година сме заделили един дребен запас. До 30 ноември може да подавате оферти, които в границите на две-три седмици ще бъдат оценени и средствата ще бъдат обезпечени до края на годината ", стартира министърът на финансите Асен Василев.

 

" Имаме села със игрища, на които в кръчмата не можеш да събереш тим. Една от аргументите за това е, че досега нямаше самоучастие. Общините може да аплайват също. Отделно - през 2021 година отпуснахме 500 млн. лв. за общински планове. Догодина сме заложили един милиард. Ние поемаме 50% от съфинансирането. За тази година бяхме заложили 10 милиона, като имаме в запас още 50 милиона. Догодина може да тръгнем с бюджет сред 50 и 100 милиона. Ако има интерес, ще намерим средства. Може да разтеглим програмата без проблем. Дай Боже да имаме дефицит на бюджета след тази среща. В момента финансовата стратегия не се усвоява ", сподели още министър Василев.

" Стремим се да има справедливи измерители и методика за оценка, която да дава ясни цифри кой и по какъв начин би трябвало да получи финансиране. То няма да е ориентирано единствено към клубовете, а и към общини и спортни федерации. Всеки, който употребява държавни или общински терени и парцели. Това е добър механизъм за финансиране. Всеки, който желае да построи нещо, би трябвало да даде своето, с цел да реализира това, което желае.
Там, където се раждат положителните спортисти, са клубовете. В Министерството има стратегия за клубно финансиране ", добави спортният министър Димитър Илиев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР