Чрез нея Електрохолд Трейд ще захранва Yettel и CETIN със

...
Чрез нея Електрохолд Трейд ще захранва Yettel и CETIN със
Коментари Харесай

Най-голямата фотоволтаична централа в България - ФЕЦ Верила - вече е в експлоатация

Чрез нея Електрохолд Трейд ще зарежда Yettel и CETIN със зелена сила през идващите 10 години, откакто двете страни подписаха PPA контракт. Това е най-големият корпоративен PPA в България до този миг.  Той ще обезпечава надлежно 80% и към 86% от общото ползване на двете компании.

 

Електрохолд Трейд е най-големият лицензиран търговец на електрическа енергия в България и е част от едноименната група, благосъстоятелност на най-големия обществен холдинг в страната - Еврохолд.  Yettel е един от водещите телекоми, а CETIN - един от огромните снабдители на телекомуникационни услуги на едро. И двете са част от чешката PPF Group.

 

Инвестицията във ФЕЦ Верила е малко над 200 млн. лева, обезпечена със лични средства и финансиране от Банка ДСК и Varengold Bank. Инвеститор е плановата компания " Белозем солар парк 3 ", измежду чиито притежатели са и мажоритарните акционери в Еврохолд. Главен реализатор на инсталацията е българо-германската SUNOTEC - един от водачите в Европа в построяването на фотоволтаични централи.

 

ФЕЦ Верила е ситуирана на южния скат на Верила планина до с. Крайници край Дупница на терен от над 1300 дка. Местоположението й на 700-1000 м. надморска височина на неравномерен терен със стръмни скатове трансформира плана в един от най-предизвикателните и атрактивните в Европа.

 

.

 

Централата съдържа над 220 хиляди слънчеви панела и повече от 4240 т стоманена структура. През дните с интензивно слънчево греене централата ще създава електричество, което може да зареди области като  Кюстендил и Благоевград. Инсталираната мощ на фотоволтаичния парк съставлява 7%* от общия потенциал на построените досега мощности в този сегмент в страната.  Екип от над 200 специалисти на SUNOTEC участваха в строителството на централата, което започва през септември 2022 година

 

На публично събитие по случай откриването на ФЕЦ Верила участваха евродепутатът Цветелина Пенкова, член на комисията по индустрия, проучвания и енергетика, регионалният шеф на Кюстендил Александър Пандурски и  кметът на гр. Дупница инж. Методи Чимев, както и други публични посетители и представители на бизнеса. Министърът на енергетиката Румен Радев изпрати приветствено писмо.

 

„ ФЕЦ Верила е огромна зелена стъпка в прехода на България и Европа към чиста сила от възобновими източници. Стратегията на компанията като един от водещите снабдители на пазара е да предложи зелени и устойчиви във времето решения за своите клиенти. Електрохолд има екип от експерти с опит в енергийния мениджмънт и нужната инфраструктура, с цел да разшири наличието си във ВЕИ бранша в близкото бъдеще “, съобщи на събитието Карел Крал, основен изпълнителен шеф на Електрохолд.

 

„ Този план е част от тактиката ни за развиване, която планува създаване на отвесно интегриран бизнес модел, включващ произвеждане, систематизиране, доставка и продажба на зелена електрическа енергия. Ние към този момент мислим за идващите стъпки – разширение на ВЕИ мощностите и използването на най-хубавата форма на предпазване на създадената зелена сила “, сподели Кирил Бошов, ръководител на Управителния съвет на „ Еврохолд “ и ръководител на Надзорния съвет на „ Електрохолд Продажби “.

 

.

 

В тази връзка чакаме до края на годината портфолиото ни от възобновими мощности да доближи над 500 МW “, сподели Кирил Бошов, ръководител на Управителния съвет на Еврохолд и ръководител на Надзорния съвет на Електрохолд Продажби.

 

„ Гордеем се, че имаме основен принос за зеления енергиен микс на България посредством построяването на слънчеви централи като Верила “, сподели Калоян Величков, създател и основен изпълнителен шеф на SUNOTEC.

 

*Според данни на ENTSO-E за конфигурираните фотоволтаични мощности към края на 2022 година

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР