, чрез който ще се уредят бюджетните отношения при липсата

...
, чрез който ще се уредят бюджетните отношения при липсата
Коментари Харесай

Одобрен е извънредният бюджетен закон до края на март

, посредством който ще се уредят бюджетните връзки при неналичието на признат бюджет за 2022 година, бе признат на първо четене в пленарна зала в сряда.

В поддръжка на законопроекта гласоподаваха 122-ма депутати, 10 бяха " срещу " и 74 се въздържаха. В гласуването участваха 198 народни представители в залата и осем онлайн.

Със законопроекта до 31 март 2022 година се удължава действието на заплащания, размери и квоти, които се резервират на равнищата от 2021 година

Сред тях са минималният размер на главната заплата на най-ниската служба за държавен чиновник, размерът на наложителната здравноосигурителна вноска от 8% и осигурителните вноски за фондовете на ДОО, размерите на месечния застрахователен приход, размерът на минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст, компенсацията за развъждане на дете до 2-годишна възраст, средномесечният приход и размерите на месечните и еднократните помощи по Закона за фамилните помощи за деца, дневният най-малък и оптимален размер на компенсацията за безработица, размерът на общата годишна квота на ваучерите за храна и други размери на обществени заплащания.

Законопроектът планува и опазване до 31 март 2022 година на коефициента от 1.2 за образуване на възнаграждението на асистентите на хората с увреждания по Закона за персоналната помощ. Министерството на финансите обаче изрази подготвеност за увеличение на коефициента до 1.4.

Преобразуването на Агенцията за хората с уврежданията в държавна организация се отсрочва с шест месеца. От Движение за права и свободи оповестиха, че ще предложат този период да се удължи до края на годината, а не както е планувано в този момент - до края на юни.

Със законопроекта се дефинират оптималните размери на уговорките за разноски, които могат да бъдат поети, и оптималните отговорности за разноски, които могат да бъдат насъбрани по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет по държавния бюджет в размер не повече от 25% от избраните им със Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година годишни размери за съответния индикатор.

Срокът за оферти по законопроекта сред първо и второ четене беше понижен от седем на пет дни, т.е. изтича в понеделник в 18:00 часа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР