Чрез изчисляване на дебелината на ледниците в Северозападна Гренландия и

...
Чрез изчисляване на дебелината на ледниците в Северозападна Гренландия и
Коментари Харесай

Под ледовете на Гренландия може да тече река, дълга хиляда километра

Чрез пресмятане на дебелината на ледниците в Северозападна Гренландия и характера на тяхното придвижване японските климатолози откриха подмятания за съществуването на подледникова река с дължина съвсем хиляда километра. Описанието на находката е оповестено от научното списание Cryosphere.

"За да потвърдим, че резултатите от нашите калкулации подхождат на истината, са нужни спомагателни измервания благодарение на радар. Ако тази река в действителност съществува, това ще промени фундаментално нашето схващане за хидрологията на ледената завивка на Гренландия и нейното по-нататъшно развиване в изменящия се климат ", сподели един от създателите на работата, професор в университета Хокайдо (Япония) Ралф Грийв.

Повечето климатолози не се съмняват, че световното стопляне съществува и че то ще промени коренно лицето на планетата, в случай че повишението на температурите не може да се задържи на към 1,5 ° C над равнищата от преди индустриализацията. Това се потвърждава освен от компютърни модели на климата на планетата, само че и от данни от климатични спътници, наземни метеорологични станции и океански шамандури.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР